Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν στέλνει τώρα γυμνούς μετανάστες στον Εβρο

ο αδίστακτο πρόσωπο του αποκάλυψε ξανά το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίζεται αποφασισμένο να κάνει ο,τιδήποτε προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, προωθώντας στον Εβρο αυτή τη φορά 92 μετανάστες αφού προηγουμένως η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους ξεγύμνωσε και τους κακοποίησε. Η νέα προβοκάτσια, που επιχειρήθηκε να στηθεί με τον πρωτοφανή εξευτελισμό δυστυχισμένων ανθρώπων δεν ήταν σε καμία περίπτωση τυχαία. Το αντίθετο μάλιστα. Πρόκειται για μία καλά συντονισμένη ενέργεια της Αγκυρας με στόχο να εκμεταλλευτεί πριν καν περάσουν 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση της στη γερμανική ιστοσελίδα FragDenStaat από κοινού με το Der Spiegel και το Lighthouse Reports την απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για την Frontex και τη φερόμενη εμπλοκή του σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανώτατα στελέχη της Frontex ενεπλάκησαν μέσω συγκάλυψης σε υποθέσεις επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Για το λόγο αυτό έγινε αυτόματα «σημαία» κύκλων των Βρυξελλών, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με περίεργη «αφέλεια» την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία χωρίς να διστάζουν να κατηγορήσουν τη χώρα μας αλλά και των γνωστών ΜΚΟ με ύποπτη δράση τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Την ευκαιρία αυτή λοιπόν θέλησε να αξιοποιήσει το καθεστώς Ερντογάν σκηνοθετώντας το πρωί της επόμενη μέρας μία υποτιθέμενη κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές στη μεθοριακή γραμμή του Εβρου. Οι ντροπιαστικές εικόνες των δεκάδων γυμνών μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την Αγκυρα να καταγγέλλει ευθέως την Αθήνα για απίστευτη βαναυσότητα, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση της απόρρητης έκθεσης της OLAF, που αφήνει σκιές εις βάρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αλλά και της Ελλάδας, και τις ΜΚΟ παίρνοντας τη σκυτάλη να ζητούν την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ελληνικής κυβέρνησης, συνθέτουν το ύπουλο τουρκικό σχέδιο, που διαδραματίστηκε πριν από λίγα 24ωρα στην περιοχή του Εβρου.

Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

Στο πλαίσιο αυτό και παρά την ξεκάθαρη ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε τους 92 παράνομους μετανάστες «χωρίς ενδύματα και ορισμένους εξ αυτών με σωματικά τραύματα» έχοντας προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος με πλαστικές βάρκες από την Τουρκία υπήρξε άμεση διάψευση του Τούρκου υφυπουργού Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί. Ο Τούρκος αξιωματούχος όχι μόνο δεν παραδέχτηκε την ευθύνη της χώρας του για το περιστατικό αλλά έσπευσε να το αποδώσει στις ελληνικές Αρχές απαιτώντας από τους Ελληνες να επιδείξουν πολιτισμό! «Καθώς δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, επιδιώκετε να καλύψετε την εικόνα της σκληρότητας που έχετε προκαλέσει, σαν να την έχει προκαλέσει η Τουρκία… Απλά να είστε λίγο πολιτισμένοι».

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικά του τουρκικού σχεδίου είναι τα όσα ισχυρίστηκε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν επικαλούμενος ουσιαστικά την έκθεση της OLAF για τον Frontex. «Η ελληνική μηχανή των ψευδών ειδήσεων μπήκε ξανά σε λειτουργία. Ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μπερδεύοντας την Τουρκία με την Ελλάδα, προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα μας ως ύποπτη για το ψευδές περιεχόμενο, που παρουσίασε».

Οπως ανέφερε ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «με αυτές τις μάταιες και επιπόλαιες προσπάθειες, η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι δεν σέβεται την αξιοπρέπεια αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες των προσφύγων, που απέλασε, αφού αφαίρεσε τα προσωπικά τους αντικείμενα…Οι ελληνικές Αρχές πρέπει πρώτα να λογοδοτήσουν για τα μωρά, που έπνιξαν στο Αιγαίο, τους ανθρώπους που λήστεψαν, χτύπησαν με ζώνες και άφησαν να πεθάνουν από το κρύο στον Εβρο, συνεργαζόμενοι με την Frontex», καταλήγοντας ως εξής: «Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατό την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, να βάλει τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Τουρκίας και να επιδείξει κρατική σοβαρότητα».

Yeni Safak: Κρεσέντο Fake News

Τη συνέχεια ανέλαβε, κατά την πάγια τακτική του, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στη γείτονα επιχειρώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και παρουσιάζοντας, υποτίθεται αποδείξεις για τις μεθόδους βασανιστηρίων, που εφαρμόζουν οι ελληνικές Αρχές. Η «ελληνική βαρβαρότητα», όπως περιγράφεται για παράδειγμα στη «Yeni Safak», μάλλον αποδίδει κατά πιστό τρόπο την αποδεδειγμένη απάνθρωπη δράση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εις βάρος μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών στον Εβρο και στα τουρκικά παράλια. «Η Ελληνική Αστυνομία κατάσχει όλα τα υπάρχοντα των παράτυπων μεταναστών, από χρήματα μέχρι διαβατήρια. Μετανάστες, που περιμένουν μέρες χωρίς καν να πιουν νερό, οδηγούνται στον ποταμό Εβρο από την Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια παίρνουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους και τους πετούν στο ποτάμι». Για να γίνει πιστευτή η ανθελληνική προπαγάνδα της Αγκυρας, η τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί ιστορίες και φωτογραφίες μεταναστών, που έχουν υποστεί βασανισμό, αποδιδόμενος στις ελληνικές Αρχές.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον σημείο της τουρκικής προβοκάτσιας στον Εβρο είναι η αποκάλυψη του πραγματικού ρόλου των ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και οι οποίες όχι μόνο δεν καταδίκασαν την τουρκική αθλιότητα αλλά επιτέθηκαν ξανά στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της «Aegean Boat Report», που έχει αναλάβει σχεδόν εργολαβικά την εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας μας. Η νορβηγική οργάνωση με αφορμή την έκθεση της OLAF για τον Frontex αναφέρεται σε αδιαμφισβήτητη ενοχή των ελληνικών Αρχών ζητώντας από τις Βρυξέλλες τη λήψη μέτρων κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, στον ενθουσιασμό της λόγω του ότι καταρρίπτεται, όπως ισχυρίζεται, η σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς περί τουρκικής προπαγάνδας η συγκεκριμένη ΜΚΟ θέλησε να απαντήσει στην προφανή ακόλουθη ερώτηση Ελληνα ακολούθου της στα κοινωνικά δίκτυα: «Για τους 92 ΓΥΜΝΟΥΣ μετανάστες στον Εβρο, που τους μετέφεραν και τους εγκατέλειψαν εκεί οι τουρκικές αρχές, 92 ΓΥΜΝΟΙ, δεν είδα καμία ανάρτηση σας. Γιατί;».

Από την απάντηση της «Aegean Boat Report» προκύπτουν αβίαστα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, που πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τις ελληνικές Αρχές. Οπως σημείωσε η λαλίστατη νορβηγική οργάνωση δεν κατάφερε να βρει ούτε μία λέξη καταδίκης του απάνθρωπου συμβάντος στον Εβρο γιατί απλά αναζητά ακόμα ανεξάρτητες πηγές για να το επιβεβαιώσει! Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δε, φτάνει στο σημείο να υπονοήσει ότι η τουρκική προβοκάτσια στήθηκε από την Ελλάδα με στόχο να επισκιάσει την επιβαρυντική, κατά την ίδια, έκθεση της OLAF. «Λοιπόν, ναι, αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική περίπτωση, μέχρι στιγμής αναζητούμε πιο ανεξάρτητες πηγές, καθώς γνωρίζετε ότι το να βασίζεστε μόνο σε πηγές των ελληνικών Αρχών δεν είναι πολύ αξιόπιστο αυτές τις μέρες. Μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη βολική στιγμή, που συνέβη αυτή η υπόθεση, την ιδανική στιγμή για να απομακρυνθεί η εστίαση από την επιζήμια έκθεση της OLAF. Πώς ξεκίνησαν αμέσως τη διάσωση ανθρώπων σε αυτή την περιοχή, όταν συνήθως αυτό δε συμβαίνει, όπως ίσως γνωρίζετε, και αν το κάνουν χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες, όχι ώρες, και σοκαριστικά όταν αποφάσισαν να σώσουν επιτέλους ανθρώπους, ήταν όλοι τους γυμνοί. Ναι, αυτό αφήνει πολλά ερωτήματα, ας πούμε ότι δεν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι».

ΠΗΓΗ: reader.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη