Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Τουρκία: Θα σώσει τον τουρισμό το αυστηρό lockdown;

Δύσκολα διαφαίνονται τα πράγματα για τους ανθρώπους του τουρισμού στην Τουρκία. Πέρυσι έχασαν δισ. ευρώ, ενώ φέτος οι προοπτικές δεν φαίνονται καλύτερες. Οι ίδιοι ελπίζουν ότι με το lockdown θα πέσουν τα κρούσματα.  

Από την Πέμπτη 29.04 η Τουρκία έχει μπει σε λοκντάουν. Μέχρι τις 17 Μαϊου όλα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς σοβαρό λόγο. Με την απόφαση αυτή ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να πέσει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των κρουσμάτων για να σωθεί η φετινή τουριστική σεζόν. Ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν ξεπεράσει τις 60.000 χιλιάδες, αυτές τις ημέρες καταγράφονται γύρω στα 43.000 κρούσματα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί.

Πλήγμα για τον τουρισμό

«Οι τουρίστες εξαιρούνται από τα μέτρα» ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι. «Τα μουσεία και οι σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι θα παραμείνουν ανοιχτοί και οι συνθήκες για όσους θέλουν να τους επισκεφθούν πιο άνετες. Κατά μία έννοια έχει προνόμια το να είναι κανείς τουρίστας στην Τουρκία» επισημαίνει ο Τούρκος αξιωματούχος. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει τον καλοκαιρινό τουρισμό. Για πολλούς επισκέπτες από την Ευρώπη και τη Ρωσία η Τουρκία είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός. Αφήνουν πολλά χρήματα στα ταμεία και δίνουν ανάσα στη χειμασμένη οικονομία. Γι αυτόν τον λόγο ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί στο κατώτατο δυνατό σημείο για να μην επαναληφθεί το φιάσκο της περασμένης χρονιάς. Πέρυσι η πανδημία έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία τα ξενοδοχεία και τα παραθεριστικά κέντρα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Πολλοί τουρίστες προτίμησαν να μείνουν στο σπίτι τους λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία TUIK το 2020 ήρθαν στην χώρα 15,9 εκ. λιγότεροι τουρίστες από άλλες χρονιές, μια μείωση γύρω στο 70% σε σχέση με το 2019. Τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 65%, που σημαίνει ότι η απώλεια ανήλθε στα 8,3 δις ευρώ. 320.000 εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο έχασαν πέρυσι τη δουλειά τους. Η Αττάλεια, που θεωρείται τουριστικό προπύργιο, υπέστη μεγαλύτερο πλήγμα. Ενώ κάθε χρόνο την επισκέπτονται 15 εκ. τουρίστες, πέρυσι ήρθαν μόνο 3 εκ. «Ωστόσο οι πρώτες τρεις μήνες φέτος δεν ξεκίνησαν άσχημα» λέει στη DW ο Κεμάλ Σαχίν, πρόεδρος της τουριστικής επιχείρησης Sahinler με πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή. «Αλλά μετά αυξήθηκαν και πάλι τα κρούσματα και η Ρωσία ακύρωσε πτήσεις προς την Τουρκία μέχρι αρχές Ιουνίου, και όταν δεν έρχονται Ρώσοι τουρίστες, όλα καταρρέουν».

«Θάφτηκαν στην άμμο οι προσδοκίες μας»

Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Αιγαίο ETIK Μεχμέτ Ισλέρ, ήταν αισιόδοξος αρχές της άνοιξης. «Αρχές Μαρτίου ξεκινήσαμε με την πρόβλεψη ότι θα δεχθούμε φέτος 30 εκ. τουρίστες. Αλλά έγιναν σε όλη τη χώρα κομματικά συνέδρια με αποτέλεσμα να ανέβουν στα ύψη τα κρούσματα και τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν. Και ξαφνικά όλες οι προσδοκίες και οι στόχοι μας θάφτηκαν στην άμμο» λέει απογοητευμένος στη DW.

7 εκ. Ρώσοι και 5 εκ. Γερμανοί τουρίστες ταξίδεψαν το 2019 στην Τουρκία.Το 2020 ήταν πολύ λιγότεροι, αλλά και φέτος η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλύτερη, όπως φοβάται ο επιχειρηματίας τουρισμού Σαχίν. Κι αυτό γιατί και στις δύο χώρες υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Όλα αυτά έχουν καταστρέψει τα σχέδιά μας για ολόκληρη τη χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι ο τουρισμός να πάρει πάλι τα πάνω του τον Ιούνιο και να μην ζήσουμε και πάλι πισωγυρίσματα». Το ολικό lockdown που επιβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν θα ισοπεδώσει την τουριστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλά οι τουριστικοί πράκτορες επικροτούν αυτό το βήμα, γιατί ευελπιστούν ότι τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο θα πέσουν τα κρούσματα και θα επανέλθει ο κλάδος στην καθημερινότητά του. Ο Κεμάλ Σαχίν υποστηρίζει μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί νωρίτερα. «Είναι μια σωστή αλλά καθυστερημένη απόφαση» λέει. «Εάν ξεκινούσαμε νωρίτερα θα μπορούσαμε να άνογμα και νωρίτερα την τουριστική σεζόν». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Μεχμέτ Ισλέρ, καλός γνώστης του τουρισμού. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε την πανδημία με όσο πιο σοβαρά μέτρα γίνεται, ειδάλλως και το 2021 θα μείνουμε πολύ πίσω στους στόχους μας.»

πηγή:kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email