Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Τουρκία: Νέα βουτιά καταγράφει η λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Πτώση χωρίς τέλος… Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα βουτιά 8% την Τρίτη, αφότου ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Με σχεδόν 13 λίρες (12.82) ισούται το ευρώ στις αγορές, ενώ το δολάριο υπερβαίνει τις 12 λίρες (12,22). Συγκριτικά, το 2014 το ευρώ δεν υπερέβαινε τις 2 λίρες. 

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως και τις 12,49 λίρες έναντι του δολαρίου, έχοντας σημειώσει ρεκόρ τις τελευταίες 11 συνεχείς συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 40% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 20% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Σε πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας που εκπορεύεται από «ξένα κέντρα», «εντολοδόχους» και «τελάληδες», απέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη σοβαρή οικονομική κρίση της τουρκικής οικονομίας. 

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς οι Τούρκοι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον Ερντογάν τουλάχιστον στα οικονομικά ζητήματα.

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη