Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τουρκία: Παραλαμβάνει το πρώτο Bayraktar Akıncı

Ο Τουρκικός στρατός παραλαμβάνει σήμερα το πρώτο πλήρως επιχειρησιακό Bayraktar Akıncı μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αναφέρει η ahvaln.

Το Akıncı κατασκευάστηκε από την αεροναυπηγική εταιρεία Baykar, η οποία ανήκει στον γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Σελούκ Μπαϊρακτάν. Μάλιστα κατά την τελετή παραλαβής του drone, αναμένεται η παρουσία του Τούρκου προέδρου.

Το Akıncı που στα τούρκικα σημαίνει “επιδρομέας” είναι η τελευταία έκδοση του πιο εξελιγμένου τουρκικού drone Bayraktar TB2, μπορεί να πετάξει ψηλότερα από τα προηγούμενα μοντέλα, να μείνει περισσότερο εν πτήση και να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους, οι οποίοι επίσης κατασκευάζονται στην Τουρκία από την Roketsan.

Τα drone ΤΒ2 που αποτελούν τους πρόδρομους του Akıncı, κέρδισαν καθοριστικές νίκες για την Τουρκία στο Ιράκ (εναντίον των Κούρδων), στη Συρία (κατά των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ) και στην Λιβύη (εναντίων των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαφτάρ). Τα συγκεκριμένα drone επίσης επιχείρησαν για λογαριασμό των Αζέρικων ενόπλων δυνάμεων κατά των Αρμενίων στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την περσινή σύγκρουση.

Στον απόηχο αυτών των επιτυχιών, η Τουρκία ξεκίνησε τις εξαγωγές των drone TB2 στην Ουκρανία, την Πολωνία, ενώ αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να παράγουν το τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη