Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τουρκικές προκλήσεις και ψυχολογικός πόλεμος στον Έβρο με εμβατήρια και πυροτεχνήματα – Πώς θα μπει «μπλόκο» στους διακινητές

Αυξάνονται οι προκλητικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα και στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Μάλιστα καταγράφονται νέες μεταναστευτικές ροές καθώς τα κυκλώματα δουλεμπόρων, έχουν αναπροσαρμόσει τις κινήσεις τους επιχειρώντας να παρακάμψουν τα αστυνομικά μπλόκα βρίσκοντας τα κενά σημεία σε αυτά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, με εμβατήρια, χορούς και πυροτεχνήματα κάνουν ψυχολογικό πόλεμο στις ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα.

Μάλιστα, οι ροές στον Έβρο, τελευταία, αυξήθηκαν κατά 20%. Τον τελευταίο μήνα, συγκεκριμένα, παρατηρείται το φαινόμενο ενός ψυχολογικού και ηλεκτρονικού πολέμου από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Περίπου 150-200 μετανάστες που παραμένουν εκεί, κατευθυνόμενοι από την Τουρκία, προκαλούν τις ελληνικές δυνάμεις με χορούς, τραγούδια και πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχουν μεγάφωνα σε υψηλή ένταση και κατά τη διάρκεια της νύχτας βάζουν να ακούγονται πολεμικά εμβατήρια και θρησκευτικά μηνύματα.

Σε άλλες περιπτώσεις εκτοξεύουν πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες και καπνογόνα

Αποκορύφωμα ήταν το γλέντι που έστησαν απέναντι από τις Καστανιές του Έβρου με αφορμή την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Πιο ανησυχητικό είναι, όμως, το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί κλειστά φορτηγάκια που κινούνται κατά μήκος του ποταμού, κοντά στα ελληνικά σύνορα, και έχουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να αποκόπτουν και να παρεμβάλουν τις επικοινωνίες σε ασυρμάτους και κινητά τηλέφωνα.

Τα δρομολόγια

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ υπάρχουν τουλάχιστον 15 «περάσματα» στον ποταμό από Φέρες-Τυχερό-Σουφλί.

Όπως φαίνεται τους μεταφέρουν με επιβατηγά οχήματα, μέσω επαρχιακών δρόμων σε ορεινούς όγκους-μονοπάτια της Ροδόπης, όπου εκεί δεν υπήρχαν αστυνομικά μπλόκα και περιπολίες.

Μετά από πεζοπορία τους οδηγούν σε άλλους παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους όπου με άλλα οχήματα μέσω μεγάλων οδικών δικτύων φθάνουν στη Θεσσαλονίκη όπου είναι ο αρχικός τους προορισμός.

Πώς θα μπει «μπλόκο» στα περάσματα

Για να μπει «μπλόκο» στα περάσματα υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τετράτροχες «γουρούνες» και μοτοσυκλέτες. Παράλληλα, θα υπάρξει προμήθεια 10 θωρακισμένων τζιπ περιπολιών. Θα στηθούν σταθερά μπλόκα με 15 θερμικές κάμερες νυχτερινού εντοπισμού.

Όπου δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία, θα χρησιμοποιούνται DRONES εναέριας επιτήρησης. Στον ποταμό και στα ορεινά μονοπάτια δεν αποκλείεται μάλιστα να εγκατασταθούν μεγάφωνα που θα μεταδίδουν μηνύματα-ήχους υψηλής συχνότητας. Ακόμα θα τοποθετηθούν αγκαθωτά σύρματα-σερπαντίνες για το κλείσιμο επαρχιακών δρόμων.

Η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στον Έβρο έφθασε περίπου τα 2.000 άτομα. Υπάρχει η μόνιμη δύναμη των 400 αστυνομικών, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, 150 από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, 150 δύναμη FRONTEX, ενώ προστέθηκαν οι 400 νέοι συνοριοφύλακες σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: newpost.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη