Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή. Έτσι όταν θέλεις να σου φανερώσει κάτι που έχασες ή κάτι που σου λείπει το ζητάς από τον Αγιο τάζοντας του πίτα λέγοντας ‘’Αγιε μου Φανούρη,φανέρωσε μου το…και εγώ θα φτιάξω μία πίτα για την ψυχή της μάνας σου’’ την εύλογείς στην εκκλησία και την μοιράζεις.
Υπάρχει επίσης και παράδοση ότι με τη πίτα αυτή γίνεται μνεία της μητέρας του. Η παράδοση αναφέρει λοιπόν πως η μητέρα του ήταν αμαρτωλή γυναίκα με απάνθρωπη και σκληρή συμπεριφορά απέναντι στους φτωχούς. Ο Άγιος Φανούριος παρόλο που έκανε πολλές προσπάθειες να την σώσει από την κόλαση δεν τα κατάφερε. Γι’ αυτό παρακάλεσε να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν αλλά για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του λέγοντας και την ευχή ‘’Θεός σχωρεσ´τη μάνα του Αγίου Φανουριου ´´Προς τιμή του λοιπόν συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.
Τα έθιμα και ο Άγιος Φανούριος
Η φανουρόπιτα είναι η παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται την ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή στις 27 Αυγούστου.
Οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Φανούριος, Φανούρης, Φάνης, Νούρης, Φανουρία, Φανή, Αρκάδιος, Αρκάδης, Αρκαδία, Αρκάδα, Λιβέριος, Λυμπέρης, Λιμπέρης, Λιμπέριος, Λιβέρης, Όσιος, Οσία.