Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Το ασύλληπτο ταξίδι ενός Κραυγαετού από την Δαδιά μέχρι την Μποτσουάνα

Το ταξίδι ενός Κραυγαετού, που ξεκίνησε από την Δαδιά μέχρι την Μποτσουάνα και πάλι πίσω όπως καταγράφηκε από τον πομπό έδωσε στη δημοσιότητα ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Dadia Forest National Park έγραψε:

«Μετά από ένα μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι και αφού διέσχισε δεκάδες χώρες ο Ρήσος, ο ενήλικος Κραυγαετός που δακτυλιώθηκε πέρσυ στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, επέστρεψε και πάλι μαζί μας! Το πουλί ξεκίνησε το ταξίδι της μετανάστευσης από το Εθνικό Πάρκο στις 28/09/2021. Έφτασε μέχρι τη μακρυνή Μποτσουάνα όπου και διαχείμασε. Ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στις 01/03/2022 και αφού διένυσε περίπου 9.000 χλμ σε 40 μέρες έφτασε και πάλι πίσω στο δάσος της Δαδιάς. Στο χάρτη φαίνεται το ταξίδι της επιστροφής. Η πορεία που ακολούθησε είναι παραπλήσια με την πορεία της μετάβασης στο χώρο διαχείμασης. Όλες αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση και τη βιολογία του ενήλικου Κραυγαετού είναι δυνατές χάρη στον δορυφορικό πομπό που τοποθετήθηκε πέρσυ.
Οι πομποί προμηθεύτηκαν και τοποθετήθηκαν με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) που υλοποιεί από το 2019 η Μονάδα Διαχείρισης.»




Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη