Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Το βιολογικό κερί και οι αναλύσεις του μελιού στα θέματα που έθεσαν στον ΥπΑΑΤ οι Μελισσοκόμοι

Το ζήτημα του βιολογικού κεριού, οι αναλύσεις στο μέλι και η κατάρτιση και η αριθμητική επάρκεια των ελεγκτών των ΟΕΠ, ήταν τα θέματα που έθεσαν στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι μελισσοκόμοι της χώρας μας. Πιο αναλυτικά:

“To Σωματείο Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας συμμετείχε στη συνάντηση που έλαβε χώρα στις 23/01/2023 και ώρα 14:00, στο κτίριο του ΥπΑΑΤ, υπό τον ΥφΑΑΤ κ. Σίμο Κεδίκογλου. Σε αυτή συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας & Βιολογικής Γεωργίας, της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και των ενώσεων των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.

Καλωσορίζουμε την παρουσία της ΟΜΣΕ, αναμένουμε τις θέσεις της και ελπίζουμε σε στενότερη συνεργασία στο μέλλον, για το καλό του κλάδου της μελισσοκομίας.

Στη συνάντηση έγινε προσπάθεια από το Σωματείο να συζητηθούν, κατά προτεραιότητα,  τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Κατά την εκτίμησή μας αυτά είναι:

1. Το ζήτημα του βιολογικού κεριού

2. Οι αναλύσεις στο μέλι

3. Η κατάρτιση και η αριθμητική επάρκεια των ελεγκτών των ΟΕΠ

Για το πρώτο θέμα, συζητήθηκε το πρόβλημα της αντικατάστασης του κεριού και η προσπάθεια εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης, που θα εφαρμόζουν όλοι οι ΟΕΠ. Πιστεύουμε πως θα πρέπει άμεσα να δοθούν ρεαλιστικές οδηγίες έτσι ώστε παλαιοί αλλά και νεοεισερχόμενοι βιολογικοί μελισσοκόμοι, να μπορούν να λειτουργήσουν υπό ενιαίο και αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο.

Στο ζήτημα των αναλύσεων στο μέλι, υπήρχε σύγκλιση απόψεων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Η  θεσμοθέτηση του τύπου, του εύρους και του πλήθους αυτών, θα πρέπει να γίνει άμεσα έτσι ώστε το τελικό προϊόν να θωρακιστεί .

Για το θέμα των ελεγκτών, συζητήθηκε το επίπεδο κατάρτισής τους , η αξιολόγηση της επάρκειάς της, από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και ο ορισμός του επιτρεπτού αριθμού ελέγχων ανά ελεγκτή. Παρότι στο τελευταίο κομμάτι είχαμε σύμπνοια στις θέσεις των φορέων, δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε από την πλευρά των ΟΕΠ, ότι εξαιτίας της ασυνήθιστα μεγάλης αύξησης του αριθμού των βιολογικών μελισσοκόμων στη χώρα μας, είναι πιθανό η Ελλάδα και ειδικότερα ο τομέας της Βιολογικής Μελισσοκομίας να μπει σε αυξημένο Ευρωπαϊκό έλεγχο.

Λαμβάνοντας υπόψιν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη βαρύτητα που δίνει στην βιολογική μελισσοκομία, θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να ληφθούν αποφάσεις και να δοθούν οδηγίες προς τους ΟΕΠ έτσι ώστε να λειτουργούν εντός κοινού πλαισίου.

Έτσι λοιπόν, θεωρούμε αναγκαία όσο ποτέ την σωστή προετοιμασία των απαραίτητων ερμηνευτικών διατάξεων για την Βιολογική Μελισσοκομία, στην αναμενόμενη Υ.Α. για τον Κανονισμό 848, καθώς και την έγκαιρη έκδοσή της.

Με αυτό τον τρόπο θα προστατέψουμε τον κλάδο της βιολογικής μελισσοκομίας, της μελισσοκομίας γενικότερα αλλά και τον πολλά υποσχόμενο τομέα της Βιολογικής Γεωργίας στην Ελλάδα.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη