Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Το επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Συμποσίου για τους Εβραίους στο Διδυμότειχο

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εισηγήσεων, αλλά και των εκδηλώσεων που θα συνθέσουν το Διεθνές Συμπόσιο με γενικό τίτλο «Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου πριν και μετά την Καταστροφή», που θα διεξαχθεί στην ομώνυμη πόλη το διήμερο 5-6 Μαΐου 2023.

Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Γλώσσας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ κα του Δήμου Διδυμοτείχου.

Ο καθηγητής του ΔΠΘ Βασίλης Ριτζαλέος, υπεύθυνος διοργάνωσης του Συμποσίου τόνισε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ότι αυτό βασίζεται στο τρίπτυχο Ιστορία -Εκπαίδευση και Μνήμη.

Ο ίδιος ασχολείται συστηματικά τα τελευταία 25 χρόνια με τις Εβραϊκές κοινότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς και με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Τόνισε ότι το Διδυμότειχο είχε μια από τις παλαιότερες Εβραϊκές κοινότητες ξεκινώντας από τους Ρωμανιώτες (Ελληνόφωνους Εβραίους, στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε Συναγωγή Ρωμανιώτικη με το όνομα Dimetoca) για να καταλήξει στους Ισπανοεβραίους που έδωσαν στην κοινότητα τα δικά τους πολιτισμικά χαρακτηριστικά με την γλώσσα τους , την κουζίνα τους , τη μουσική, τα ήθη, τα έθιμα και τις λειτουργίες τους. Όλα σύμφωνα με τον πολιτισμό των Σεφαραδιτών Εβραίων.

Έχει γίνει η επιλογή όπως είπε Πανεπιστημιακών που έχουν πρόσβαση σε Εβραϊκές πηγές ενώ έχουν προσκληθεί και αναμένονται απόγονοι των Εβραίων του Διδυμοτείχου, που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες με επίκεντρο την πόλη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εισηγήσεων και των εκδηλώσεων ξεχωριστά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ-ΕΒΡΑΙΩΝ Λήψη

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email