Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Το Επιμελητήριο Έβρου ζητά την αναστολή και παράταση υποχρεώσεων/διώξεων στην περιοχή του Νοτίου Έβρου

Την αναστολή και παράταση υποχρεώσεων/διώξεων φυσικών και νομικών προσώπων της περιοχής του Νοτίου Έβρου, ζητά με επιστολή του το Επιμελητήριο Έβρου, με αιτία την καταστροφική πυρκαγιά η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη στο νότιο τμήμα του νομού.

Η επιστολή απευθύνεται προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς και αναφέρει:  

Προς:

1)κ.Θεόδωρο Σκυλακάκη

Υπουργό Οικονομικών

2)κ.Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

3)κ.Γεώργιο Πιτσιλή

Διοικητή Α.Α.Δ.Ε

4)κ. Παναγιώτη Δουφεξή

Διοικητή Ε.Φ.Κ.Α.

Κοινοποίηση:

Γραφείο Πρωθυπουργού

Βουλευτές Έβρου

Θέμα: «Αναστολή και παράταση υποχρεώσεων/διώξεων φυσικών και νομικών προσώπων της περιοχής του Νοτίου Έβρου»

Αξιότιμοι κύριοι,

Η βιβλική, χωρίς καμία υπερβολή, καταστροφή που έπληξε και πλήττει ακόμα την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και του νομού Έβρου γενικότερα, οφειλόμενη στην παράδοση, χιλιάδων στρεμμάτων δασικής, αγροτικής και αστικής γης και αστικών και παραγωγικών υποδομών, στο απόλυτο έλεος της φωτιάς, έχει, όπως είναι προφανές προκαλέσει και μία ανυπολόγιστη και μακροπρόθεσμα ανατάξιμη, διάλυση της τοπικής οικονομίας και του παραγωγικού ιστού της περιοχής.

Η τεράστια αυτή καταστροφή είχε ως απότοκο και την πρόωρη λήξη της τουριστικής περιόδου για την ευρύτερη περιοχή, τόσο με το κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία όσο και με την απομάκρυνση των τουριστών που βρισκόταν ήδη στην περιοχή αλλά και τις ακυρώσεις των κρατήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα. Άπασες οι τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και οι κλάδοι που συνεργάζονται με αυτές έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Περαιτέρω, οι επιχειρήσεις του Δήμου Σουφλίου και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού (λόγω της πυρκαγιάς στην δασική περιοχή Δαδιάς – Λευκίμμης) πλήττονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από πυρκαγιές της περιοχής τους και, πλέον, έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Η όλη έκρυθμη κατάσταση, δεν αποκαθίσταται μόνο μέσω μέτρων οικονομικής στήριξης, με στόχευση την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, αλλά απαιτείται και μία συνολική συνεισφορά για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Π.Ε Έβρου γενικότερα.

Μέρος αυτής της συνεισφοράς αποτελεί, η ανοχή που πρέπει να επιδειχθεί, με πρωτοστατούσα την Πολιτεία από όλο το Οικονομικό σύστημα, για την είσπραξη των απαιτήσεών τους από ιδιώτες και επιχειρήσεις της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και του νομού Έβρου γενικότερα.

Στο μέτρο που οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν να επαφεθεί τίποτα στην τύχη ή στο φιλότιμο και ενόψει της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση «ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επιβάλλεται η λήψη νομοθετικών μέτρων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι στο νομό Έβρου, που να προβλέπουν:

Α) Την εφαρμογή της απόφασης 12456/2.8.2023 που αφορά την χορήγηση  εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Β)Την παράταση των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, με τις ανάλογες σε χρόνο ημερομηνίες υποβολής των δηλωτικών υποχρεώσεων τους, καθώς και την αναστολή της πληρωμής των τρεχουσών οφειλών.

Γ)Την αναστολή των ατομικών διώξεων και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των ανωτέρω τουλάχιστον ενός έτους.

Θεωρούμε ότι, τα προτεινόμενα εκ μέρους μας μέτρα, (αναστολή καταβολής των υποχρεώσεων και αναστολή των ατομικών διώξεων) θα δώσει στην κοινωνία και την οικονομία του νομού Έβρου, τον κρίσιμο χρόνο που απαιτείται, προκειμένου να ανακτήσει το ρυθμό της, αποκαθιστώντας τις ανυπολόγιστες ζημίες που έχει υποστεί από τις πυρκαγιές.

Λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος μέχρι την λήξη των ανωτέρω προθεσμιών  στις 31.08.2023,  καθίσταται επείγον να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές και να κοινοποιηθούν το συντομότερο στους πληγέντες, έτσι ώστε  να διευκολυνθεί και να υποστηριχθεί η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email