Σάββατο 18 Μαΐου 2024

“Το μεγαλείο της Πλωτινόπολης” παρουσιάζεται σε εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου

Προς ολοκλήρωση βαίνει το έργο «πρόδρομων εργασιών για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Πλωτινόπολης», που περιλαμβάνει την προετοιμασία για το επόμενο στάδιο, της τοποθέτησης του μεγάλου στεγάστρου που θα κατασκευαστεί στον χώρο, καθώς και τις εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών της αρχαίας πόλης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, που υλοποιεί το έργο με χρηματοδότη που προήλθε από το ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ, θα παραδώσει τον αρχαιολογικό χώρο έτοιμο, προς τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, για το επόμενο στάδιο, με την προσδοκία «στο άμεσο μέλλον να τοποθετηθεί το στέγαστρο και να καταστεί η Πλωτινόπολη επισκέψιμη», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η υπεύθυνη αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Φένια Παρδαλίδου.

Η ίδια, πάντως, σημείωσε ότι «η Πλωτινόπολη θέλει πολλές γενιές αρχαιολόγων και μελετητών, για να αποκαλυφθεί πλήρως το μεγαλείο της, καθώς είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος, με πολύ σημαντικά ευρήματα, σε πολλά ανασκαφικά επίπεδα, και χρειάζονται πολλά χρόνια για έρθει στο φως όλη η αρχαία πόλη».

Για το συνολικό ανασκαφικό έργο που σταδιακά έχει γίνει τα τελευταία 50 περίπου χρόνια στην Πλωτινόπολη, για τις λεπτομέρειες των εργασιών που εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο, αλλά και για τα σχέδια ανάδειξης του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα , στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας», που για φέτος (2022) είναι αφιερωμένες στη θεματική της «Βιώσιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και ξενάγηση στα ευρήματα της Πλωτινόπολης που εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, ενώ μουσικά θα πλαισιωθεί από σχήμα τζαζ μουσικής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη