Για τους πρώτους μήνες του 2024 μετατίθεται η διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS ενώ παράταση σχεδόν ενός έτους παίρνει η προμήθεια από 90.000 επιχειρήσεις εστίασης σύγχρονων ταμειακών μηχανών κλειστού τύπου.
Αυτό είναι το νέο χρονοδιάγραμμα, στο οποίο φαίνεται ότι καταλήγουν το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία μετά τη διαπίστωση ότι, δεν είναι δυνατή η έναρξη του εγχειρήματος, εντός των προγούμενων χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί.
Ετσι δίνεται ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής για την πλήρη προετοιμασία του συνόλου της αγοράς,καθώς πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα του κυβερνητικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Συνεχείς αναβολές
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Οι προθεσμίες μεταφέρονται τώρα για το 2024.
Επίσης, για τον Ιούνιο του 2024 μεταφέρεται και η υποχρέωση αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου με νέου τύπου κλειστού και απαραβίαστων μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης.
Αν μάλιστα δεν ολοκληρωθεί έως την 30η Ιουνίου 2024, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 165 εκ. ευρώ που διατίθενται για την υλοποίηση της αλλαγής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Η σημασία του εγχειρήματος
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS ουσιαστικά ενοποιούνται, με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή. Σημειώνεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα και αυτόματα εκδίδεται η απόδειξη με την πληρωμή με κάρτα.
Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:
1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.
Ταμειακές κλειστού τύπου
Oι ταμειακές κλειστού τύπου θα συμβάλλουν καθοριστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγή ΦΠΑ που καταγράφεται στις επιχειρήσεις εστίασης, στερώντας από τα κρατικά ταμεία σημαντικά έσοδα.
Οι ταμειακές κλειστού τύπου θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία [ myDATA] και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις από εστιάτορες η ιδιοκτήτες καφέ, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην καταχωρούν τραπέζια και παραγγελίες ή να καταγράφουν τις παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή μηχανή.
Άλλοι πιο επιτήδειοι αφού εκδίδουν τις αποδείξεις πληρωμής από την ταμειακή τους μηχανή προχωρούν στη συνέχεια στην ακύρωση των ποσών που εισέπραξαν χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό που «σβήνει» τις αποδείξεις που εκδόθηκαν ή κάνοντας έκπτωση έως 90% στις εκδοθείσες αποδείξεις
Πηγή: imerisia.gr