Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Το “ΟΧΙ” του Μέτιου στο χρυσό…Το Περιφερειακό Συμβούλιο σε απόλυτη σύμπνοια με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της ΠΕΔ ΑΜΘ

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της εταιρείας «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ζητούσε να διενεργήσει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις σε μια έκταση 87.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή Σαπών – Συκορράχης και αυτή η εξέλιξη, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων, αγώνων και διεκδικήσεων από τις τοπικές κοινωνίες αλλά σε άλλη βάση, καθώς αποδείχτηκε πως οι κινητοποιήσεις όλων αυτών των χρόνων και τα όποια ψηφίσματα δεν ήταν αρκετά, ώστε να αποτρέψουν μία τέτοια απόφαση από το ΣτΕ. Τώρα απαιτείται νομική οχύρωση, επιστημονική τεκμηρίωση και ενδεχόμενη προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου στα τέλη Σεπτεμβρίου η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ως αρμόδια να καταλήξει.

“Η θέση μας δεν αλλάζει, είμαι σύμφωνος όχι μόνο να συζητηθεί το θέμα αλλά και να επικαιροποιήσουμε και το ψήφισμα κατά του χρυσού των προηγούμενων ετών”. Με αυτά τα λόγια ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος δήλωσε την ξεκάθαρη στάση της περιφερειακής αρχής για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιφέρεια στην τελευταία συνεδρίαση, ζήτημα το οποίο ήρθε προς συζήτηση μετά από επερώτηση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Το σώμα συμφώνησε να συζητήσει τα νέα δεδομένα  εγκρίνοντας εκ νέου, το ομόφωνο ψήφισμα που είχε εκδώσει το 2019 κατά της εξόρυξης χρυσού. Όλες οι παρατάξεις, παρουσία εκπροσώπων της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του Χρυσού εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεσης σε τέτοιου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες  συμφωνώντας στην επικύρωση του προηγούμενου ψηφίσματος, το οποίο όπως ειπώθηκε θα σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση και στους υπουργούς καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε να είναι όλοι γνώστες του ζητήματος και της καθολικής άρνησης των τοπικών κοινωνιών.

Το κείμενο του ψηφίσματος που είχε εγκριθεί είναι το εξής: “Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ σε έκτακτη συνεδρίασή του την 9η Οκτωβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος κατά της επένδυσης των Χρυσωρυχείων και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση τα παρακάτω. Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς. Έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας από μια τέτοια “επένδυση” θα είναι τραγικές και διαχρονικές. Θεωρούμε απαράδεκτο και έξω από κάθε συζήτηση κάθε αίτημα δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει στόχο την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης. Ο χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν. Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία. Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση την ομόφωνη θέση και στάση μας”.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email