Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Το πρώτο καλλιτεχνικό σχολείο της Θράκης στο δήμο Κομοτηνής – Από την επόμενη σχολική χρονιά η λειτουργία του στο Νέο Σιδηροχώρι

Και ναι είναι πραγματικότητα! Ένας αγώνας ετών δικαιώνεται, με την πιο ευτυχή κατάληξη, δίνοντας διέξοδο και προοπτική σε μαθητές που έχουν δεξιότητες, κλίσεις και που αγαπούν την τέχνη. Ο δήμος Κομοτηνής και συνολικά η κοινωνία της Ροδόπης το είχαν βάλει στοίχημα και τα κατάφεραν, πείθοντας τον υπουργό παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη με τη σωστή επιχειρηματολογία και τη στοχευμένη πρόταση για την αναγκαιότητα μια τέτοιας προοπτικής στην περιοχή.


Από το νέο σχολικό έτος προγραμματίζεται να λειτουργήσει στο Νέο Σιδηροχώρι, με την προσδοκία να καταστεί το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Θράκης, φιλοξενώντας μαθητές όχι μόνο από Ροδόπη αλλά από Έβρο και την Ξάνθη.

Τον προσεχή Σεπτέμβρη, εκτός απροόπτου, αναμένεται να χτυπήσει για πρώτη φορά το κουδούνι του 1ου Καλλιτεχνικού Γυμνασίου της Κομοτηνής και 10ου πανελλαδικά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε συνεργασία με τους βουλευτές της Ροδόπης και φυσικά το υπουργείου παιδείας, η ίδρυσή και λειτουργία του παίρνει σάρκα και οστά.

Η ίδρυση του δεν είναι μια απλή ανακοίνωση αλλά δημοσιεύτηκε και σε σχετικό ΦΕΚ, επισφραγίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθεια ετών, ακολουθώντας το προσεχές διάστημα και οι απαραίτητες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Οι μαθητές θα επιλέγονται με εξετάσεις για τις τρεις συνολικά κατευθύνσεις που θα αναπτυχθούν, δηλαδή τα εικαστικά, τις υποκριτικές τέχνες ,το θέατρο και το κινηματογράφο και το χορό.

Οι  μαθητές θα εισάγονται στην Α΄ Γυμνασίου με εξετάσεις,  οι οποίες θα δίνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου, με μοναδική εξαίρεση την φετινή χρονιά που αναμένεται να προσδιοριστεί το διάστημα μεταξύ 1ης και 9ης Σεπτεμβρίου για την διεξαγωγή τους και ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα γενικής παιδείας είναι 25.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως και στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου της Κομοτηνής, έτσι και στο Καλλιτεχνικό, θα υπάρχει η σχετική μέριμνα για την μεταφορά αλλά και την σίτιση των μαθητών, που θα φοιτούν σε αυτό καθώς το ωράριο θα τελειώνει λόγω μαθημάτων αργότερα από το ωράριο των υπόλοιπων σχολείων.

Το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών σχολείων περιλαμβάνει, εκτός από όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας του γενικού γυμνασίου, μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας των τριών κατευθύνσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν συνταχθεί προγράμματα σπουδών για όλα τα μαθήματα των καλλιτεχνικών κατευθύνσεων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών σχολείων, είναι διευρυμένο και διαμορφώνεται σε σαράντα ώρες εβδομαδιαίως.

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο της Κομοτηνής θα στεγαστεί όπως είχε προταθεί στο Γυμνάσιο του Νέου Σιδηροχωρίου, ένας χώρος ανακαινισμένος, έτοιμος να ανοίξει και να υποδεχτεί τα παιδιά.

Πάντως, πρόκειται για μία μονάδα που μπορούν να επιλέξουν μαθητές και από τους νομούς Ξάνθης και Έβρου, δεδομένων των μικρών χιλιομετρικών αποστάσεων, τονίζοντας τον πανθρακικό χαρακτήρα που μπορεί αυτό το αποκτήσει, αφού είναι το πρώτο καλλιτεχνικό σχολείο της Θράκης.

Τα καλλιτεχνικά μαθήματα είναι ανάσα ζωής και δημιουργίας σε ένα σχολικό περιβάλλον αρκετά εντατικοποιημένο. «Η τέχνη είναι αμιγώς συνδεδεμένη με τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει παιδί που να μη θέλει να δημιουργήσει. Όταν κόβεις από τους μαθητές αυτή την ανάσα είναι σαν να θέλεις να φτιάξεις ανθρώπους-ρομπότ. Τα εικαστικά, το θέατρο, η μουσική και όλες οι τέχνες έχουν θέση στο σχολείο. Τα καλλιτεχνικά μαθήματα ενισχύουν την ψυχολογία των παιδιών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη