Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Το πρώτο μελισσοκομικό πάρκο της Ελλάδας στο δάσος της Δαδιάς είναι γεγονός

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του πιλοτικού έργου «Μελισσοκομικό πάρκο στην περιοχή “Κοτρωνιά” του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς -Λευκίμης – Σουφλίου», για χρήση από τους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και η δημιουργία κατάλληλων θέσεων (μελισσοτόπων) για την τοποθέτηση των μελισσιών, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, της οικονομικότητας και αποτελεσματικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων έγινε από ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ) και του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (Γ.Π.Α).

Μέλη της ερευνητικής ομάδας ήταν οι καθηγητές Απόστολος Κανταρτζής (Επιστημονικά Υπεύθυνος), Γαρύφαλλος Αραμπατζής (από το Δ.Π.Θ) Πασχάλης Χαριζάνης και Χρυσοβαλάντης Μαλέσιος (από το Γ.Π.Α), καθώς και οι υποψήφιοι Διδάκτορες Συμεών Μαρνασίδης, Γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Οκονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Πέλλας, Χριστόδουλος Νταούτης και Γεώργιος Κολκός. Στην ερευνητική ομάδα επίσης συμμετείχαν οι Χρήστος Χαριζάνης, Γεωπόνος, Συμεών Τσιλίκας Μηχανικός Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, και Πασχάλης Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου, η Κυψέλη.

Να θυμίσουμε πως η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 10 Μαΐου του 2022 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 2290/10.05.2022) που υπεγράφη από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμο Κεδίκογλου, που αφορά στη δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου στην περιοχή Κοτρωνιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς στην Π.Ε. Έβρου.

Πρόκειται για το πρώτο Μελισσοκομικό Πάρκο που δημιουργείται στην Ελλάδα και αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης του ΥφΑΑΤ στο πλαίσιο στήριξης του κλάδου και ανάδειξης της αξίας του ελληνικού μελιού.

Ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο Δήμαρχος Σουφλίου, κ. Παναγιώτης Καλακίκος, εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Υφυπουργό, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, για την πολύτιμη αρωγή που δέχτηκαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Στη συνάντηση και τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως τονίστηκε, με την ίδρυση του Πάρκου, η μελισσοκομία που αποτελεί σημαντικό κλάδο της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αποκτά νέες προοπτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Στη σύσκεψη, τέθηκε επιπλέον και το ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας πάρκου μορεόδεντρων (μουριές), που παρέχουν τη μοναδική τροφή που καταναλώνει ο μεταξοσκώληκας.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της σηροτροφίας στην Περιφέρεια Έβρου και την υλοποίηση έργων που τονώνουν την αγροτική οικονομία της ακριτικής περιοχής. Ο κ. Καλακίκος, με την ιδιότητα του Προέδρου της «Δημοσυνεταιριστικής Έβρος Α.Ε», ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το Πρόγραμμα Αλιείας και ζήτησε τη στήριξή του για επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Leader.

Ο κ. Κεδίκογλου, αναγνωρίζοντας την εθνική σημασία του Έβρου, δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη των δυνατοτήτων και των προοπτικών του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη