Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Το σπαράγγι σε κίνδυνο για δεύτερη χρονιά, πρόβλημα με εργάτες, καιρό και αγορές

Πέρσι το προϊόν είχε ενισχυθεί για τις απώλειες λόγω κορωνοϊού με 270 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί ζητούν και φέτος βοήθημα.

Δυσοίωνη φαίνεται η κατάσταση με το σπαράγγι λίγο πριν τη συγκομιδή, καθώς υπάρχουν προβλήματα λόγω του καιρού, λείπει εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή και ο κορωνοϊός απειλεί την αγορά της Γερμανίας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης και παραγωγός σπαραγγιού ο ίδιος, κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, κανείς παραγωγός δεν έχει σκεπάσει και, όπως φαίνεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οψιμίσει η καλλιέργεια και να πέσουν οι τιμές παραγωγού.

Επίσης, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον νεοσύστατο Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης στον Έβρο που έχει 800 στρέμματα με σπαράγγια υπάρχει πρόβλημα στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες και τα λιμνάζοντα νερά των βροχοπτώσεων.

Σημειωτέον ότι η συγκομιδή στο σπαράγγι ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και τα προβλήματα που προαναφέραμε αφορούν σε όλη τη χώρα (Αγρίνιο, Ανατολική Μακεδονία, Έβρος κ.λπ.).

Ανησυχία και για τους εργάτες γης

Ο κ. Καμαριανάκης από την Ξάνθη δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει πρόβλημα και με τους εργάτες γης από τρίτες χώρες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην συγκομιδή, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, ακόμα και η απαγόρευση να μπαίνουν στο αμάξι πάνω από 2 άτομα, δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες.

Στα προβλήματα σε σχέση με τους εργάτες αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον νεοσύστατο Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης, ο οποίος είναι και ίδιος παραγωγός εδώ και χρόνια. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαλτεπιώτης θα γίνει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ να δοθεί παράταση στο καθεστώς που επιβάλλει η ρύθμιση Βορίδη για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες, χωρίς να απαιτείται βίζα, παρά μόνον με ένα παράβολο (ΦΕΚ, 1 Μαΐου 2020 αριθμός Α90/01.052020). Ακόμα, ζητά να ανοίξουν τα τελωνεία Ορμενίου Έβρου και Νυμφαίας Κομοτηνής για εργάτες γης με πρόσκληση, ώστε να μην αναγκάζονται να μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω Προμαχώνα, κάτι που πολλές φορές δρα και αποτρεπτικά για την είσοδό τους στην χώρα μας λόγω…κόστους. Τέλος, σημειώνει ότι οι Συνεταιρισμοί έχουν κάνει ήδη επαφές για ανεύρεση εργατών σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και άλλες.

Η Γερμανία έχει θέμα λόγω κορωνοϊού και δεν αποκλείεται ολικό κλείσιμο, ανησυχία από Ελλάδα

Ο κ. Καμαριανάκης μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκφράζει την ανησυχία του και για τις εξελίξεις στη Γερμανία και τα προβλήματα που δημιουργεί εκεί η έξαρση του κορωνοϊού, γεγονός που ίσως σημάνει μεγάλες απώλειες για το ελληνικό προϊόν που εξάγεται σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία.

Σημειωτέον ότι το σπαράγγι ως προϊόν δεν έχει μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια και πρέπει να καταναλωθεί εντός 10 το πολύ ημερών από το μάζεμά του, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.

Πηγή: agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email