Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

Το στοίχημα της νέας Αλεξανδρούπολης: Πόλη για τον επισκέπτη ή τον κάτοικο;

Τα τελευταία χρόνια, η Αλεξανδρούπολη βιώνει τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Η στρατηγική της θέση, οι επενδύσεις που προσελκύει, αλλά και η αυξανόμενη φήμη της ως προορισμός με σύγχρονη ταυτότητα, φέρνουν καθημερινά στην πόλη περισσότερους επισκέπτες, περισσότερη κινητικότητα, περισσότερες ευκαιρίες.

Και πράγματι, το τουριστικό αποτύπωμα γίνεται πλέον ορατό με κάθε τρόπο: ξενοδοχεία με πληρότητες που θυμίζουν δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, περισσότερες αφίξεις από Βαλκάνιους γείτονες, Τούρκους τουρίστες  αλλά και Έλληνες που ανακαλύπτουν τη μοναδικότητα της Αλεξανδρούπολης. Η τοπική οικονομία επωφελείται, η επιχειρηματικότητα αναζωπυρώνεται, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται.

Ωστόσο, όπως κάθε μετάβαση, έτσι και αυτή δεν είναι χωρίς κόστος. Η Αλεξανδρούπολη ως αστική πόλη καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα: αυξημένη κίνηση, πίεση στις υποδομές, απώλεια της άνεσης που χαρακτήριζε τη ζωή μέχρι πρότινος. Ένα από τα πρώτα και πιο απτά παραδείγματα είναι το κυκλοφοριακό και το ζήτημα της στάθμευσης.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, όμως η έντασή του πλέον είναι τέτοια που μετατρέπεται σε καθημερινή δυσκολία. Και όσο εύκολο είναι να καταδείξει κανείς την έλλειψη οργανωμένων χώρων πάρκινγκ ή τις ανάγκες σχεδιασμού εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλο τόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε και τις δικές μας ευθύνες ως πολίτες.

Η συνήθεια – ή, για να το πούμε πιο ειλικρινά, η απαίτηση – να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας «μπροστά ακριβώς» από από το σπίτι μας ή την επιχείρηση που θέλουμε να επισκεφτούμε, δεν είναι απλώς δείγμα κακής νοοτροπίας· είναι εμπόδιο στην ίδια την εξέλιξη της πόλης. 

Μιας πόλης που δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα τουριστική, βιώσιμη και λειτουργική, αν ο δημόσιος χώρος συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν ιδιωτικό προνόμιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Ευρώπης –και μάλιστα σε ορισμένες με μικρότερο πληθυσμό από την Αλεξανδρούπολη– το περπάτημα δεν είναι απλώς εναλλακτική μετακίνησης, αλλά στάση ζωής. Πόλεις όπως το Μπρυζ στο Βέλγιο, το Λουγκάνο στην Ελβετία ή ακόμη και μικρότερες ιταλικές ή ισπανικές κοινότητες έχουν επενδύσει σε πεζοδρόμους, δημόσιους χώρους και ήπια κυκλοφορία, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες να κινηθούν με τα πόδια ή με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον.

Αυτό το μοντέλο όχι μόνο λύνει προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό και η έλλειψη στάθμευσης, αλλά ενισχύει και την κοινωνική ζωή, την υγεία των πολιτών και την αισθητική της πόλης. Οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές δεν «χάνονται» επειδή κάποιος δεν μπορεί να παρκάρει ακριβώς απ’ έξω· αντίθετα, επωφελούνται από τη μεγαλύτερη παραμονή και περιήγηση των περαστικών, από ένα κοινό πιο χαλαρό, πιο δεκτικό, πιο παρόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πεζόδρομοι παίζουν καταλυτικό ρόλο. Δεν πρόκειται απλώς για χωροταξική επιλογή, αλλά για στρατηγική ενίσχυσης της μικροοικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Όταν το παλιό ή ιστορικό κέντρο προστατεύεται και αξιοποιείται, όταν μετατρέπεται σε χώρο ζωής αντί απλής διέλευσης, δημιουργούνται εστίες εμπορίου, αναψυχής και δημιουργικής επιχειρηματικότητας.

Η πεζή μετακίνηση δίνει ζωή σε μικρές επιχειρήσεις, καφέ, τοπικά καταστήματα. Ενθαρρύνει την ανθρώπινη επαφή και την παραμονή στον δημόσιο χώρο. Σε μια εποχή όπου η εμπειρία μετράει όσο και το προϊόν, οι πεζόδρομοι μετατρέπουν την απλή επίσκεψη σε βόλτα, και τη βόλτα σε κατανάλωση. Έτσι χτίζεται μια νέα τοπική οικονομία, πιο ανθεκτική, πιο βιώσιμη και πιο δεμένη με τον χαρακτήρα της πόλης.

Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει. Και όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε πως η αλλαγή αυτή χρειάζεται και εμάς συμμέτοχους – με συμπεριφορές που αρμόζουν σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη – τόσο πιο ομαλά θα περάσουμε στη νέα εποχή.

Η τουριστική ανάπτυξη είναι ευκαιρία. Αλλά αν δεν συνοδευτεί από αλλαγή νοοτροπίας, κινδυνεύει να γίνει βάρος.

Α.Κ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη