Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας με 24δις

Η στήριξη της εργασίας, η μείωση φόρων και η τόνωση επιχειρηματικότητας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας και της μείωσης της φορολογίας, είναι οι τρείς πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί το σχέδιο, που θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ, για την μετάβαση «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο» ανακοίνωσε με μήνυμά του προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εργασία

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κλειδί του όλου σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση, το οποίο είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής. Είπε ακόμη ότι όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός, ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Τουρισμός και ελαφρύνσεις

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου που παρουσίασε ο κ.Μητσοτάκης αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Έτσι-όπως είπε ο πρωθυπουργός- για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς ώστε όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Επιχειρήσεις

Αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη