Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Για μια προ-έρευνα της κατάστασης των νηματωδών στα καμένα δάση του Έβρου συνεργάστηκε το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με την ΕΠΒΘ

Τι είναι αλήθεια οι νηματώδεις οργανισμοί; Είναι σκωλικόμορφα μικροσκοπικά ζώα, τα περισσότερα διαφανή και μη ορατά με γυμνό μάτι. Ζουν στο έδαφος αλλά και στο βένθος υδάτινων οικοσυστημάτων και είναι τα πολυπληθέστερα ζώα στον πλανήτη. Τρέφονται μεταξύ άλλων με μύκητες και βακτήρια, ελέγχουν τους πληθυσμούς τους και συμβάλλουν στην ανακύκλωση των θρεπτικών. Μερικά είδη νηματωδών μπορεί να είναι και παράσιτα των φυτών. Οι βιοκοινότητες των νηματωδών αποτελούν δείκτες υγείας εδάφους και οικολογικών διεργασιών. Μια σφοδρή φωτιά, όπως αυτή του Έβρου, μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις όχι μόνο στη βλάστηση αλλά και στο ίδιο το έδαφος από το οποίο η βλάστηση τελικά εξαρτάται.

Στο Τμήμα Βιολογίας, η Μαρία Τσιαφούλη, Δρ. ΕΔΙΠ και η Ευφημία Παπαθεοδώρου, Καθηγήτρια, μαζί με τη φοιτήτρια Βασιλική Δημητριάδου και τη Υπ. Διδάκτορα Μαρία Παπαδοπούλου θέλησαν να ερευνήσουν την κατάσταση της υγείας του εδάφους αμέσως μετά τη φωτιά. Μετά τις πρώτες βροχές του Νοεμβρίου συλλέχθηκαν δείγματα εδάφους από καμένα και άκαυτα δάση και στάλθηκαν για ανάλυση για μια προκαταρκτική έρευνα της επίπτωσης της φωτιάς σε αυτούς τους μικροσκοπικούς μεν, αλλά πολύ σημαντικούς οργανισμούς.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δώσουν στοιχεία για την υγεία του εδάφους και την ικανότητα επανάκαμψής του. Αναμένοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, δείτε φωτογραφία νηματωδών που ζουν στο έδαφος των πευκοδασών της περιοχής μας.

Πηγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email