Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Το 1ο ΕΠΑΛ Ορεστιάδας απαντά στο τι κοινό έχουν οι ιαματικές πηγές με την τεχνολογία και το 3d printing

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της δράσης με θέμα “Τί κοινό έχουν οι ιαματικές πηγές με την τεχνολογία και το 3d printing” , στα πλαίσια της νέας Αρχής στα ΕΠΑΛ που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας noesis και στην οποία συμμετείχαν αρκετοί μαθητές από όλες τις τάξεις του 1ου ΕΠΑΛ Ορεστιάδας.

Οι μαθητές της Α ́τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ορεστιάδας, διερεύνησαν τις ιαματικές πηγές της Ελλάδος. Συγκεκριμένα:

Όλα ξεκίνησαν από την παιδική απορία:

Πώς γίνεται το νερό του πηγαδιού να είναι δροσερό αλλά σε κάποιες πηγές να μας έρχονται τα νερά ζεστά στην επιφάνεια;

Αφού διερευνήσαμε και απαντήσαμε ότι αυτό είναι συνέπεια της γεωθερμίας, αποφασίσαμε να παρατηρήσουμε και να μελετήσουμε πως το κάνει η φύση και να τη μιμηθούμε.

Διαλέξαμε ιαματική πηγή με βάση τα χαρακτηριστικά και συστατικά της, τα λουτρά πόζαρ, την παρομοιάσαμε με καταρράκτη όπως έμοιαζε στις φωτογραφίες και ξεκινήσαμε τη δουλειά.

Πρώτα τη σχεδίασαμε δισδιάστατα και τρισδιδιασδάτα. Έπειτα αποτυπώσαμε το λειτουργικό της σύστημα. Διαστασιολογήσαμε την αντλία, διαλέξαμε τα υλικά, κάποια από αυτά τα εκτυπώσαμε στον νέο μας 3d printer και δημιουργήσαμε το εσωτερικό της κατασκευής.

Μα το καινοτόμο και εντυπωσιακό είναι η φορεσιά του. Ως μέταλλο διαλέξαμε τον κοινό μας χάλυβα αλλά όχι όπως τον ξέρουμε ή τον έχουμε συνηθίσει. Αλλά ως εκείνο το κράμα, το οποίο και με την κατάλληλη θερμική επεξεργασία αποκτά ιδιότητες τέτοιες που αντί να διαβρώνεται με τον καιρό, αυτό εκμεταλλεύεται τη σκουριά (πατίνα τη λεγόμενη) αποσαθρώνεται επιφανειακά και αυτό προκαλεί αύξηση της αντοχής του και  μεγάλη επιβάδυνση της διάβρωσης. Η πατίνα με τον καιρό αναπτύσσεται και αναδημιουργείται παρέχοντας ένα στρώμα συνεχόμενης προστασίας στο υλικό,  χωρίς να χρειάζεται τη συνεχόμενη και τακτική βαφή των χρωμάτων επικάλυψης.

Αυτό το υλικό έχει ονομασία, ονομάζεται corten  (S355JOW/S355JOWP) και χρησιμοποιείται τόσο σε δομικές κατασκευές όσο σε γλυπτά και είδη διακόσμησης.

Αυτή τη δράση η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας noesis και στην οποία συμμετείχαν αρκετοί μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας, κυρίως ο μηχανολογικός τομέας, σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη