Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στη Λιθουανία!

Το 3ο ΓΕΛ Αλεξ/πολης  στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 2 (ΚΑ2), με θέμα: “Financial Literacy, path to conscious consumerism”, επισκέφτηκε την πόλη  PRIENAI της Λιθουανίας, από τις 22 Απριλίου 2023 έως και τις 30 Απριλίου 2023. Στο πρόγραμμα συμμετείχε η Λιθουανία (ως συντονίστρια χώρα), η Ελλάδα, η Πορτογαλία. η Ρουμανία και η Σλοβακία. Στη μετακίνηση συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί και 6 μαθήτριες της Β΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Αλεξ/πολης.

Η πρώτη μέρα του προγράμματος περιλάμβανε καλωσόρισμα στο δημόσιο σχολείο –Gymnasio “Ziburys” με ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, ένα δημόσιο σχολείο, με αξιοθαύμαστη υλικοτεχνική υποδομή, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής-μαγειρικής, χειροτεχνίας και μουσικής, γήπεδα  και πολύ πράσινο. Λειτουργεί από το 1920.

Το PRIENAI είναι μια μικρή καταπράσινη πόλη 10.000 κατοίκων  δίπλα στον ποταμό Nemunas . Στη βόλτα μας στην πόλη συναντήσαμε μια ομάδα ανθρώπων με τον δήμαρχο της πόλης που φυτεύαν καλλωπιστικές κερασιές –Sacura tree. Ξεναγηθήκαμε στο μουσείο της πόλης Prienai Region Museum και συμμετείχαμε σε βιωματικό εργαστήριο παραγωγής χαρτιού- “History lies on a white sheet” 

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε παρουσιάσεις  με θέμα:  Νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας μας (Project 1: «Gather information about the country’s Startups (2-3) associated with a sustainable lifestyle») και επίσκεψη στην πόλη Kaunas, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2022, χτισμένη ανάμεσα σε δυο ποτάμια. Περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη κι επισκεφτήκαμε το κάστρο της. 

Η τρίτη μέρα του προγράμματος περιλάμβανε εκδρομή στο Trakkai Castle, πανέμορφο αξιοθέατο στη λίμνη Galve  και επίσκεψη στην πρωτεύουσα Vilnius. Στο Vilnius  περιηγηθήκαμε την παλιά πόλη, συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο νομίσματος  της Tράπεζαs της Λιθουανίας και ξεναγηθήκαμε στις κατακόμβες του Καθεδρικού Ναού «Dungeons of Vilnius Cathedral».

Η τέταρτη μέρα  περιλάμβανε παρουσιάσεις- video με θέμα την εμπειρία μας από το πρόγραμμα- τι κερδίσαμε (Project 2:  «Μobilities feedback»)  και βιωματικό εργαστήριο στο μουσείο της πόλης με θέμα τον αργαλειό και την υφαντική (τετράκλωνη πλεξούδα). Η μέρα τελείωσε με αποχαιρετιστήριο δείπνο, μουσική και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων.

Η πέμπτη μέρα είχε εκδρομή στην πόλη Palanga στη  Βαλτική θάλασσα, σημαντικό θέρετρο της χώρας. Εκεί επισκεφτήκαμε το μουσείο Κεχριμπαριού (Amber Museum), όπου συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα πώς να διακρίνεις το αληθινό κεχριμπάρι. Το μουσείο βρίσκεται στον Βοτανικό κήπο της πόλης τον οποία και επισκεφτήκαμε.

Η μέρα της αναχώρησης είχε έντονη συναισθηματική φόρτιση για τα παιδιά όλων των χωρών. Όλες αυτές τις μέρες τα παιδιά είχαν ενθουσιώδη αλληλεπίδραση. Μοιράστηκαν όνειρα, στόχους, προβλήματα, μίλησαν, διασκέδασαν, ένιωσαν κοντά σε ένα κόσμο πολυποίκιλο. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους.

Επισκεφτήκαμε μια χώρα καταπράσινη – κυριαρχούν οι Βελανιδιές, πεντακάθαρη, φιλική στον πεζό με απίθανες διαδρομές, όπου εκτός από τη βιομηχανία, η χειροτεχνία και ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι στην απόλυτη έκρηξή τους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email