Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τρέχοντας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη: 3.000 χλμ θα διανύσει ο Σ.Αράπογλου για τη μνήμη των θυμάτων των Ναζί

Από τις αρχές του επόμενου μήνα και έως τα τέλη Μαΐου ο σπαρταθλητής, γιατρός-χειρουργός του ΕΣΥ, Στέργιος Αράπογλου, θα διασχίσει τρέχοντας τα μαρτυρικά χωριά της χώρας μας, στέλνοντας παντού μήνυμα αγώνα για τη μνήμη των θυμάτων των Ναζί.

Ειδικότερα, στις 3 Απριλίου 2023, ο Στέργιος Αράπογλου θα ξεκινήσει την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος που θα διέλθει από τις σημαντικότερες πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν σφαγές, κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945.

Εκκίνηση θα δοθεί από το χωριό Μαράσια του νομού Έβρου και ο τερματισμός θα γίνει στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου στην Κρήτη. Το συνολικό μήκος της διαδρομής προσεγγίζει τα 3.000 χλμ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής της είναι οι 50 ημέρες.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα διανυθούν περίπου 2.350 χλμ σε 38 ημέρες. Διέλευση θα γίνει μέσα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Σε ένα σύνολο 22 νομών και μέσα από 465 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, παραθαλάσιους, ορεινούς και πεδινούς οικισμούς, θα γίνει στάση σε 23 μνημεία Ολοκαυτώματος της Ηπειρωτικής Ελλάδος.

Στην Κρήτη θα διανυθούν περίπου 700 χλμ σε 12 ημέρες. Διέλευση θα γίνει και από τους τέσσερις νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) μέσα από 183 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, με στάση σε 39 μνημεία Ολοκαυτώματος της Κρήτης.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμου της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η απόδοση σικαιοσύνης και η διατήρηση της μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.

Το συγκεκριμμένο δρομικό εγχείρημα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με έξοδα του δρομέα και – για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του – θα καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού του στίγματος (GPS) ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής του σε ζωντανό χρόνο από το διαδίκτυο μέσω ενός ηλεκτρονικού συνδέσμου επικοινωνίας που θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση.

Ποιος είναι ο Στέργιος Αράπογλου

Ο Στέργιος Αράπογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Είναι Γενικός Χειρουργός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ. Από το 2018 είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το αθλητικό του βιογραφικό, από το 2007 έχει τερματίσει δεκάδες Μαραθωνίους Ασφάλτου και Βουνού στον Ελλαδικό χώρο. Το 2008 ξεκίνησε τις συμμετοχές και τους τερματισμούς σε δεκάδες Υπερμαραθώνιους δρόμους αποστάσεων, τόσο σε άσφαλτο όσο και σε βουνό.

Το 2011 τερμάτισε στο «Σπάρταθλον», που θεωρείται ο δυσκολότερος αγώνας στο είδος του παγκοσμίως, από την Αθήνα στη Σπάρτη, 246 χλμ.

Το 2012 συμμετείχε στην Ορεινή διάσχιση όλης της Κρήτης, μέσα από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, συνολικού μήκους 595,7km, σε 10 ημέρες. Η διάσχιση έγινε για την οικονομική ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Το 2016 έτρεξε από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, μέχρι το Καλοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης, μία διαδρομή συνολικού μήκους 573 χλμ. κουβαλώντας χώμα και νερό από τα πάτρια εδάφη, με σκοπό να φυτευτούν 2 ελιές στην πλατεία του Καλοχωρίου, εις μνήμη των 2 μικρών αδικοχαμένων αδελφών του παππού του.

Το 2018 διέσχισε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο γεωγραφικό της στίγμα, από το Ορμένιο Έβρου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρον του νομού Λακωνίας, διανύοντας συνολικά 1.519 χλμ σε 23 ημέρες. Ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν τριπλός: ο σεβασμός στον Δάσκαλο, ο καθαρός αθλητισμός, χωρίς αναβολικά, και η πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη