Τρία αρχαία αντικείμενα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και ένα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης ταξίδεψαν στο Los Angeles, προκειμένου να εκτεθούν στο μουσείο Getty Villa, που φιλοξενεί την περιοδική έκθεση “Ancient Thrace and the Classical World: Treasures from Bulgaria, Romania, and Greece” και στην οποία συμμετέχει το Υπουργείο Πολιτισμού – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, κ. Φένια Παρδαλίδου, που συνόδευσε τα εκθέματα στο υπερατλαντικό τους ταξίδι, μαζί με τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων της Εφορείας κ. Ελένη Μαντά, ανέφερε στο FOCUS STON EVRO:
“Από το Μουσείο της Αλεξανδρούπολης επιλέχθηκαν για την έκθεση 3 αρχαία αντικείμενα από την αρχαία Ζώνη.
Συγκεκριμένα, μια λίθινη ενεπίγραφη στήλη με ένα δημόσιο ψήφισμα από το Ιερό του Απόλλωνα, που χρονολογείται στα τέλη του 5ου – αρχές 4ου αι.π.Χ., ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο εύρημα, καθώς αποτελεί τη μοναδική γνωστή μέχρι σήμερα δημόσια επιγραφή, όπου το κείμενο- το πιο μεγάλο σε έκταση Θρακικό κείμενο που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας Θράκης-είναι γραμμένο και στην Ελληνική γλώσσα και στη Θρακική και δείχνει την ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Θρακών, αλλά και τη σημαντική θέση που κατείχαν οι γηγενείς Θράκες σε μια αρχαία Ελληνική αποικία.
Επίσης, ένα θραύσμα από Αττική μελανόμορφη κύλικα από το Ιερό του Απόλλωνα, που χρονολογείται στα 550-525 π.Χ. και φέρει σκηνή παλαίστρας και Θρακική αναθηματική επιγραφή προς τον Θεό Απόλλωνα και ένα θραύσμα από Αττικό μελανόμορφο σκύφο από το Ιερό του Απόλλωνα, που χρονολογείται στα 550-525 π.Χ. και φέρει μορφή όρθιου άντρα και τμήμα σώματος ζώου και Ελληνική αναθηματική επιγραφή προς τον Θεό Απόλλωνα.
Αυτό το εύρημα μαζί με το προηγούμενο, αποτελούν μέρος ενός ιδιαίτερα σημαντικού επιγραφικού «θησαυρού» 291 ενεπίγραφων οστράκων αγγείων από το Ιερό του Απόλλωνα με 38 Ελληνικές και 253 Θρακικές επιγραφές, που αποδεικνύουν ότι Έλληνες και Θράκες ζούσαν ειρηνικά στην αρχαία Ζώνη και ακολουθούσαν κοινές λατρευτικές πρακτικές.
Από το το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης επιλέχθηκε ένα θραύσμα από Αττική μελαμβαφή κύλικα από το Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης, που χρονολογείται στα 480-450 π.Χ. και φέρει Θρακική αναθηματική επιγραφή,καθώς οι Θράκες της Μητρόπολης Σαμοθράκης και της αποικίας της, της Ζώνης, μιλούσαν την ίδια γλώσσα, που είχε πολλά κοινά σημεία με την Ελληνική.”
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Θράκης έχουν ήδη τοποθετηθεί με ασφάλεια σε προθήκη και φιλοξενούνται μεταξύ διακοσίων περίπου άλλων σημαντικών ευρημάτων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που χρονολογούνται από το τέλος της εποχής του Χαλκού, γύρω στα 1200 π.Χ. μέχρι το τέλος του 1ου αι.μ.Χ., όταν η Θράκη έγινε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και αντανακλούν τον αρχαίο Θρακικό πολιτισμό και τη σχέση του με άλλους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου και πέρα από αυτήν.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 3 Μαρτίου 2025.
Μετά το πέρας της τα εκθέματα των μουσείων μας, θα επιστρέψουν και πάλι στη βάση τους.
Getty Villa
Το Μουσείο Βίλα Γκέτι , κοινώς αποκαλούμενο Βίλα Γκέτι, είναι εκπαιδευτικό κέντρο και μουσείο αφιερωμένο στις τέχνες και τους πολιτισμούς της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Ετρουρίας. Βρίσκεται στη συνοικία Πασίφικ Παλισέιντς (Pacific Palisades) του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής , στο ανατολικό άκρο της ακτής του Μαλιμπού.
Εξαρτάται από το Μουσείο Γκέτι, που έχει την κύρια έδρα του (Κέντρο Γκέτι) στο Λος Άντζελες, όπου στεγάζονται οι υπόλοιπες συλλογές εικαστικών τεχνών, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως οι υπηρεσίες έρευνας.
Το ίδρυμα οφείλει το όνομά του στον Αμερικανό επιχειρηματία Τζιν Πολ Γκέτι, ο οποίος συνεισέφερε τα απαραίτητα κεφάλαια, τα κτιριακά συγκροτήματα και τα έργα τέχνης που συνέλεγε από τη δεκαετία του 1930.
Η κατασκευή του Μουσείου-Βίλα Γκέτι άρχισε το 1970. Διαμορφώθηκε βάσει των βιλών αναψυχής της εποχής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κυρίως της «Έπαυλης των Παπύρων» στο Ερκουλάνεουμ, η οποία καταχώθηκε στη γη κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Δεν πρόκειται ωστόσο για ακριβές αντίγραφο, καθώς η έπαυλη έχει ανασκαφεί μόνο εν μέρει. Τον σχεδιασμό ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Ρόμπερτ Ε. Λάνγκντον Τζ. (Robert E. Langdon Jr.) και Έρνεστ Σ. Γουίλσον Τζ. (Ernest C. Wilson, Jr.), με τη γνωμοδότηση του αρχαιολόγου Νόρμαν Νιούρμπεργκ (Norman Neuerburg).
Το 1974 άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Έκλεισε ωστόσο το 1997 προκειμένου να ανακαινιστεί και άνοιξε ξανά για το κοινό το 2006. Μετά την ανακαίνισή του, επαναλειτούργησε ως έδρα των αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών συλλογών.
Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως και σε άλλα μουσεία της περιοχής, αλλά χρειάζεται ηλεκτρονική προκράτηση.