Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα για άδεια σε Ελληνα που κρατείται στην Τουρκία

Σε αναμονή για την έγκριση ή την απόρριψη αιτήματος Ελληνα κρατουμένου στις τουρκικές φυλακές προκειμένου να παραστεί σε κηδεία συγγενικού του προσώπου που σκοτώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών βρίσκονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι ελληνικές αρχές, οι οποίες και μεσολάβησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κινητοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των συγγενών του κρατουμένου, ο οποίος έχασε στενό συγγενικό του πρόσωπο στο δυστύχημα των Τεμπών.

Ο πρόξενος επισκέφθηκε τον κρατούμενο στις φυλακές και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές παρείχαν όλες τις διευκολύνσεις που ζητήθηκαν. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Ελληνας πρόξενος επικοινώνησε άμεσα με την αρμόδια τουρκική εισαγγελία και ζήτησε εκτάκτως άδεια να επισκεφθεί τον Ελληνα πολίτη, χωρίς την τήρηση της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας προθεσμίας.


Η άδεια επίσκεψης δόθηκε κατ’ εξαίρεση και λίγη ώρα αργότερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο πρόξενος συναντήθηκε και με τον προϊστάμενο της αρμόδιας Γενικής Εισαγγελίας Ραιδεστού, προκειμένου να μεταφερθεί το αίτημα του κρατούμενου Ελληνα πολίτη.

Χθες (Παρασκευή) αργά το απόγευμα, στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών για την επεξεργασία του αιτήματος, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα είχε συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Από την πρεσβεία, κατόπιν οδηγιών του κ. Δένδια, εστάλη εκτάκτως ρηματική διακοίνωση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της οποίας υπογραμμιζόταν ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας του αιτήματος. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η αποδοχή ή όχι του αιτήματος «ειδικής άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους» εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των τουρκικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές σε διπλωματικό επίπεδο (υπουργείων Εξωτερικών) δεν αφορούν την ουσία του αιτήματος, το οποίο θα εξεταστεί τελικά από τις σωφρονιστικές αρχές της γείτονος, δηλαδή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Άτομα με πλήρη γνώση των συζητήσεων που έλαβαν χθες χώρα στην Τουρκία ανέφεραν πως διεξήχθησαν σε καλό επίπεδο και με τους Τούρκους να αντιλαμβάνονται τον ευαίσθητο χαρακτήρα της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες άδειες χορηγούνται με εξαιρετική φειδώ.

πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη