Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Τρεις φορές παραπάνω οι επισκέψεις των Τούρκων στα νησιά του Αιγαίου με την ταχεία βίζα  – Η Σαμοθράκη παραμένει εκτός…

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία και αισιοδοξία για το μέλλον…

Τριπλασιασμός των αφίξεων Τούρκων τουριστών σε πέντε νησιά του Αιγαίου, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, παρατηρείται με την εφαρμογή της επταήμερης βίζας εξπρές. Το μέτρο είναι σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, με τους επισκέπτες από την Τουρκία να έχουν φθάσει στους συγκεκριμένους προορισμούς παραπάνω από 20.000 ενώ από το τέλος του μήνα θα επεκταθεί και σε Λήμνο, Λέρο, Σύμη, Κάλυμνο και Καστελλόριζο.

Αύξηση της επισκεψιμότητας από τις πρώτες ημέρες αποτυπώθηκε στην αγοραστική κίνηση των νησιών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και λειτουργώντας ευεργετικά και στο επίπεδο της λεγόμενης χαμηλής διπλωματίας για τις σχέσεις των δύο λαών.

Μάλιστα μετά την καταγραφή αυτών των θετικών αποτελεσμάτων, ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Δημήτρης Καιρίδης δέχεται πιέσεις το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν, ότι η βίζα είναι ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές με αμοιβαίες υποχωρήσεις με τους καλά γνωρίζοντες να λένε, ότι η συμφωνία, χωρίς να συγκαταλέγεται η Σαμοθράκη, είναι ένα τέτοιο βήμα υποχώρησης, αφού για την Τουρκία η βραχονησίδα ανατολικά του νησιού παραμένει “γκρίζα ζώνη”.

153 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες δεν ανήκουν στην Ελλάδα κατά την Τουρκία, με τακτικές αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ για “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο και με δημοσιεύματα που, “κυκλώνουν” τη νήσο Ζουράφα ή Λαδοξέρα ως δική τους. Με δεδομένη αυτήν την αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας και με δεδομένο το γεγονός, ότι στόχος ήταν η διατήρηση της ηρεμίας ανάμεσα στις δύο χώρες, φαίνεται πως η Σαμοθράκη “θυσιάστηκε” και έμεινε εκτός του συμφώνου και με την συμπερίληψη νησιών που δεν θα προκαλούσαν εντάσεις και προκλητική ρητορική. Όμως αν ένα νησί, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε αυτή την λίστα, σίγουρα θα ήταν το νησί της Νίκης, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email