Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τροπολογία για προσλήψεις καθαριστριών και πληρωμή σχολικών τροχονόμων

Με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών επιλύονται προβλήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς εφεξής θα επιτρέπονται οι προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, ενώ πληρώθηκαν και οι σχολικοί τροχονόμοι, οι οποίοι δεν είχαν λάβει χρήματα από 1η Μαρτίου 2020 λόγω της έναρξης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή αφορά το εδώ και πολλά χρόνια εκκρεμές και πολυσυζητημένο ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου

Στην Αιτιολογική Έκθεση οι Υπουργοί αναφέρουν ότι με τις κατατεθείσες διατάξεις «επιλύεται το ζήτημα του καθαρισμού των σχολικών μονάδων, ο οποίος ανατίθεται οριστικώς στους Δήμους. Ορίζεται ότι, αν οι ανάγκες των Δήμων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων δεν καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό τους, μπορούν να καλύπτονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), διάρκειας ίσης με το διδακτικό έτος, οι οποίες καταρτίζονται από τους οικείους Δήμους. Οι εν λόγω εξαιρέσεις κρίνονται άκρως απαραίτητες για την ταχύτητα της διαδικασίας πρόσληψης, ενόψει ενάρξεως του νέου σχολικού έτους αρχές Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Ρητά ορίζεται δε, ότι αποκλείεται η μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Τέλος, προβλέπονται ότι με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζονται η διαδικασία πρόσληψης, οι όροι της σύμβασης εργασίας, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης».

Επιπρόσθετα από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, λόγω των ληφθέντων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, ανέκυψε ζήτημα καταβολής της αποζημίωσης, που καταβάλλεται στους εθελοντές σχολικούς τροχονόμους.

Με το άρθρο 3 της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή, ρυθμίζεται το εν λόγω ζήτημα και ορίζεται η καταβολή της και για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. 

Το άρθρο μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, για να καλύψει το σύνολο της αναστολής λειτουργίας.

«Ειδικά για το σχολικό έτος 2019-2020, η προβλεπόμενη στην υπ’ αρ. 46455/2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 1734) αποζημίωση, καταβάλλεται, υπό τους λοιπούς προβλεπόμενους στην εν λόγω Απόφαση όρους και προϋποθέσεις, στους εθελοντές σχολικούς τροχονόμους και κατά το διάστημα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, λόγω των ληφθέντων μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.  Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει από την 1η.3.2020.»

Με πληροφορίες από airetos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email