Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 8.400 θανάτους – Πόσες περισσότερες θα ήταν οι νοσηλείες

Χάρη στους εμβολιασμούς η χώρα μας έχει αποφύγει περί τους 8.400 θανάτους τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας μελέτη που ανέλυσε σε εθνικό επίπεδο στοιχεία από την έναρξη των εμβολιασμών έως και τις 11 Οκτωβρίου 2021.

Στις ΜΕΘ τα αντίστοιχα μαθηματικά δεδομένα εκτιμούν ότι με τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού έχουν αποφευχθεί 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι εάν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού έως τα μέσα Ιουλίου οι θάνατοι στην Ελλάδα θα ήταν 1.200 λιγότεροι.

Η ανάλυση έγινε με βάση τις σοβαρές νόσους στην πατρίδα μας από ανθρώπους που μπήκαν στο νοσοκομείο, που διασωληνώθηκαν ή που δυστυχώς πέθαναν και έγινε διασύνδεση των στοιχείων με το Εθνικό Εμβολιαστικό Μητρώο για τον Covid.

Ο καθηγητής τόνισε ότι όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε ένα πληθυσμό, εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους και έτσι δημιουργείται δυστυχώς σε κάποιους η λανθασμένη εντύπωση ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν.

Η πραγματικότητα είναι πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ υψηλή στην πρόληψη από νοσηλεία και θάνατο ακόμα και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.

Η μελέτη σύγκρινε τις διαφορές στα στοιχεία μεταξύ των εμβολιασμένων και των ατελώς εμβολιασμένων έναντι των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στους θανάτους, τις διασωληνώσεις και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ αλλά και στην προστασία στις ηλικίες άνω των 60 και κάτω των 60. Επίσης εξέτασε την αποτελεσματικότητα πριν και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, μετά την 28η εβδομάδα του 2021.

Πηγή: skai.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη