Μετά από χρόνια στασιμότητας, προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή νέας γέφυρας στον Ερυθροπόταμο, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση των σχετικών μελετών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Μάιο του 2026, ενώ ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 232.256 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει επτά διαφορετικές μελέτες, μεταξύ των οποίων στατικές, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και κυκλοφοριακές, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατασκευή μιας σύγχρονης και ασφαλούς γέφυρας.
Ο κ. Χατζηγιάννογλου υπενθύμισε ότι η υπάρχουσα γέφυρα παραμένει κλειστή από τον Απρίλιο του 2019, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Όπως εξήγησε, αρχικά εξετάστηκαν δύο επιλογές: η συντήρηση της υπάρχουσας γέφυρας ή η κατασκευή νέας. Το 2021, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε ότι δεν συμφέρει η συντήρηση της παλιάς γέφυρας και πρόκρινε την ανέγερση νέας, καθώς το κόστος των δύο επιλογών ήταν σχετικά κοντά. Ωστόσο, από τότε, όπως τόνισε, υπήρξε ένα μεγάλο κενό απραξίας που διήρκεσε τέσσερα χρόνια.
Ο δήμαρχος σχολίασε επίσης την εξεταζόμενη δυνατότητα επαναλειτουργίας της υπάρχουσας γέφυρας, σημειώνοντας πως, εάν μπορεί να καταστεί ασφαλής έστω και για ελαφρά οχήματα (έως 2,5 τόνους) και πεζούς, αυτό θα ανακούφιζε σημαντικά τους κατοίκους, οι οποίοι ταλαιπωρούνται εδώ και έξι χρόνια. «Η κλειστή γέφυρα δυσχεραίνει ακόμα και την πρόσβαση στα κοιμητήρια, αναγκάζοντας τους πολίτες να κάνουν ολόκληρο τον γύρο της πόλης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί με βασικό κριτήριο την ασφάλεια, καθώς η προηγούμενη τεχνική αξιολόγηση είχε χαρακτηρίσει τη γέφυρα εντελώς ακατάλληλη. «Αν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της, θα μας βοηθούσε, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο αν διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια των πολιτών», κατέληξε.
Πληροφορίες από ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Κ.Π.








