Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027 στο πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Από την συρρίκνωση και την μετατόπιση οικοπέδων στην οριστική απένταξη και στη μετάθεση τους σε μεταγενέστερη φάση ανάπτυξης προχωράει το υπουργείο, προκειμένου να μην γίνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων πεδίο συγκρούσεων και οδηγηθεί σε καθυστέρηση, όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το υπουργείο είναι αμέσως το επόμενο διάστημα να υπογραφεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που θα αποτελέσει επί της ουσίας και τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξή τους.
Για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη η αξιοποίηση του πλούσιου υπεράκτιου αιολικού δυναμικού αποτελεί προτεραιότητα και προσωπικό στοίχημα και οι κατευθύνσεις που έχει δώσει στον αρμόδιο φορέα, την επομένη κιόλας ημέρα των ευρωεκλογών είναι να επισπεύσει τον επανασχεδιασμό του προγράμματος, ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης και να αρχίσει να τρέχει δίνοντας προβάδισμα σε περιοχές που δεν εκδηλώνονται αντιδράσεις, όπως είναι η Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικά εκτός σχεδιασμού μένουν τα Διαπόντια νησιά στο Ιόνιο μετά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων, ενώ οι δύο περιοχές βορειοανατολικά της Κρήτης βγαίνουν από την πρώτη φάση ανάπτυξης του εθνικού προγράμματος και μετατίθενται χρονικά για μετά το 2032 πιθανότατα και μετά το 2035.
Στη θέση τους μπαίνουν κατά πάσα πιθανότητα τα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στους Αγίους Αποστόλους στην Εύβοια, συμπεριλαμβανομένων και των 600 MW των δύο πιλοτικών έργων στην Αλεξανδρούπολη.