Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας: Η Ελλάδα αρνήθηκε να βοηθήσει με τις φωτιές

Από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας πηγές αναφέρουν ότι «η Ελλάδα, η οποία ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την Τουρκία στο θέμα των πυρκαγιών, τελικά δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα βοήθειας που έγινε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, παρόλο που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών στις 29 Ιουλίου και είπε ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσαν την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και δήλωσαν ότι σκόπευαν να βοηθήσουν την Τουρκία, αλλά λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν μπορούν τώρα να βοηθήσουν.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν υπόνοιες ότι η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει. «Οι ειδήσεις στον Τύπο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρουν.

Οκτώ οι νεκροί από τις πυρκαγιές

Σημειώνεται ότι, τους οκτώ έχουν φτάσει οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγίες στην Τουρκία. Στη γείτονα χώρα μαίνονται ακόμη επτά φωτιές σε τρεις νομούς. Υπό έλεγχο έχουν θέσει οι πυροσβέστες 122 από τις 129 πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει την περασμένη εβδομάδα σε 35 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

«Ήταν σαν τη Χιροσίμα όταν έπεσε η ατομική βόμβα», έγραφε σήμερα δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χουριέτ», ο οποίος περπάτησε –όπως αναφέρει- μέσα σε ένα τοπίο-στάχτη, όπου κάποτε ήταν γεμάτο δέντρα στη Μαρμαρίδα, στις ακτές του Αιγαίου. «Όλα τα δέντρα κάτω. Όλα κάηκαν και έγιναν στάχτη. Όλα σε χρώματα μαύρο και γκρι. Είναι σαν νεκροταφείο χωρίς αρχή και τέλος… Αδύνατο να μην λυπηθώ, αδύνατο να μην κλάψω», σημείωσε.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη