Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Κώστας Τσιάρας: “Το κέντρο εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα θα λειτουργήσει”

«Έβρος δεν είναι η άκρη της Ελλάδας. Είναι η αρχή της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ημερίδα με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», που έγινε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ορεστιάδα.

Ο κύριος Τσιάρας παρουσίασε τα έργα, τις πολικές και τις δράσεις που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικά για την περιοχή του Βορείου Έβρου, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε δύο επί πλέον προγράμματα, το e-farming και το agro-innovation, όπου μέσω voucher οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να επιδοτηθούν με 1.000 ευρώ έκαστος. Στόχος είναι η εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου με την πληροφορική, την ψηφιακή οικονομία και τις καινοτόμες αγροτικές πρακτικές.

Ανταποκρινόμενος σε αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της Περιφέρειας, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για την πρόσληψη τριών επί πλέον κτηνιάτρων στην περιοχή.

Στην ΠΕ Έβρου:

α) υλοποιούνται 16 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 9,8 εκατ. €

β) είναι στο στάδιο της αξιολόγησης 4 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 9 εκατ. €

Εγγειοβελτιωτικά έργα

1. Αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου

Προϋπολογισμός: 9,5 εκατ. €

Το έργο αφορά στη βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου εντός των ορίων του Δήμου Διδυμοτείχου.

Το αγρόκτημα Ερυθροποτάμου έχει μια έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων συνολικά που αρδεύονται από 70 γεωτρήσεις διάσπαρτες στην εν λόγω έκταση.

Η Σύμβαση με τον Ανάδοχο υπεγράφη τον Δεκέμβριο 2022.

Πρόοδος υλοποίησης: εκτέλεση εργασιών

2. Ενεργειακή αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών εγκαταστάσεων ΓΟΕΒ Ορεστιάδας

Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €

Αναβάθμιση των υποδομών και τηλε-έλεγχος τηλεχειρισμός μέρους των εγκαταστάσεων άρδευσης που διαχειρίζεται ο Οργανισμός με τη δημιουργία ενός Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) ολοκληρωμένης διαχείρισης για την βέλτιστη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος με την μέγιστη αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού και μείωσης απωλειών του, ενώ με τον σωστό χειρισμό λειτουργίας των αντλιών θα υπάρχει και ένα επιπρόσθετο όφελος στην δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.

Πρόοδος υλοποίησης: εκτέλεση εργασιών

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 31/12/2025

3. Υπογειοποίηση αρδευτικού δικτύου περιοχής Κάτω Λίμνες του ΤΟΕΒ Φερών – Πέπλου

Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €

Πρόοδος υλοποίησης: εκτέλεση εργασιών

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 31/12/2025

Αγροτική Οδοποιία

1. Δήμος Ορεστιάδας: ολοκλήρωση τμήματος αγροτικού δρόμου σύνδεσης κοινότητας Πενταλόφου Ορεστιάδας με παλιό οικισμό Μπάρας Έβρου- 748.000,00 €

2. Δήμος Σουφλίου: Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας επιλεγμένων παρέβριων τμημάτων εντός αναδασμών στο Δήμο Σουφλίου – Τμήμα προς βιολογικό καθαρισμό Έβρου- 500.000,00 €

 Πυρκαγιές 2023

Προκαταβολές για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, μέσω της Κρατικής Αρωγής:

Για τις ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου, κυρίως ελαιοκαλλιέργειες, κατεβλήθησαν:

σε 582 παραγωγούς της Π.Ε. Έβρου 7.419.177,50 € περίπου και

σε 90 παραγωγούς της Π.Ε. Ροδόπης 358.400 €.

Σύνολο: 7.777.577,50 €

Επόμενες ενέργειες

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αναμένεται να καταβληθεί το υπόλοιπο 50% της εκκαθάρισης των πορισμάτων, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, κατόπιν υποβολής του αρχείου του ΕΛ.Γ.Α. και έγκρισης από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής.

Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

i. Οριστικοποίηση των πορισμάτων του ΕΛ.Γ.Α. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

ii. Έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τις Πυρκαγιές 2023, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας ΥπΑΑΤ, Υπουργείου Οικονομικών, Κρατικής Αρωγής και υλοποίησή της από τον ΕΛ.Γ.Α.

iii. Σύνταξη του σχετικού αρχείου με την καταχώρηση των πορισμάτων στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛ.Γ.Α.

iv. Υποβολή, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2024, του προαναφερόμενου αρχείου, με την σχετική κοστολόγησή του στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής προς έγκριση του απαιτούμενου κεφαλαίου, για την εκκαθάριση των πορισμάτων.

v. Έγκριση της απαιτούμενης δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και το ΥπΑΑΤ και ακολούθως καταβολή στους δικαιούχους.

Απώλειες Ζωικού Κεφαλαίου, ζημιές ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, διετέθησαν προς εξόφληση των κτηνοτρόφων συνολικά 306.312 € και ειδικότερα σε 77 κτηνοτρόφους της Π.Ε. Έβρου, 261.488 € και σε 16 κτηνοτρόφους της Π.Ε. Ροδόπης, 44.824 €.

Ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους

Σημαντικές ενισχύσεις θα δοθούν στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά.

Εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των προβάτων.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 €ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά. Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν.

 Ενίσχυση πρωτογενούς τομέα

· Αγροτικό Δικτυωθείτε Έβρου (e-farming) | Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα

Πρόγραμμα με στόχο την εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών του Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου με την πληροφορική και την ψηφιακή οικονομία. Χορήγηση voucher 1.000 € για τηναγορά εξοπλισμού πληροφορικής, λογισμικού και δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο διάρκειας ενός έτους. Συμμετοχή Σε προγράμματα κατάρτισης.

Ωφελούμενοι: 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι

Προϋπολογισμός: 3.300.000 €

Αγρό-Καινοτομία Έβρου (agro-innovation) | Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα

Πρόγραμμα με στόχο την εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών του Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου με τις σύγχρονες και καινοτόμες αγροτικές πρακτικές, τόσο για το φυτικό όσο και για το ζωικό κεφάλαιο. Επιχορήγηση 1.000 € για συμμετοχή σε ενημερωτικές διημερίδες και εξειδικευμένα ταχύρρυθμα σεμινάρια για τις σύγχρονες ανάγκες και την αναγκαία προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής.

Ωφελούμενοι:  3.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι

Προϋπολογισμός: 3.300.000 €

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη