Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες – «Οι Έλληνες δεν ξέρουν να οδηγούν στο χιόνι»

Με τα πρώτα χιόνια να έχουν πέσει σε αρκετές ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και να οδεύουμε στην καρδιά του χειμώνα η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι από 1η Οκτωβρίου έως τον Απρίλιο οι οδηγοί των οχημάτων είναι υποχρεωμένοι να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες προφανώς βρίσκει χιλιάδες οδηγούς απροετοίμαστους.

Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Μεταφορών εάν υπάρχει πρόγνωση για χιονόπτωση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο και οι οδηγοί ελεγχθούν από την Τροχαία και διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα, τότε επιβάλλεται πρόστιμο.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr o εκπαιδευτής σε σχολή ασφαλούς οδήγησης, Κωνσταντίνος Ιαβέρης «οι περισσότεροι οδηγοί στην Ελλάδα δεν διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους».

Ο κ. Ιαβέρης επισημαίνει όμως ότι «δεν είναι απαραίτητος ο νόμος έτσι ώστε να κουβαλάμε αντιολισθητικές αλυσίδες» καθώς, όπως τονίζει, στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα «χιονίζει τρεις φορές τον χρόνο δεν σημαίνει ότι τότε πρέπει να μετακινηθώ εφόσον δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη, αλλά κάθομαι στο σπίτι μου».

«Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι για έκτακτη ανάγκη. Κι όταν λέμε έκτακτη ανάγκη δεν είναι να πας να ανοίξεις το εμπορικό κατάστημα, αλλά για να πας σε υπηρεσίες φροντίδας. Είναι για όσους είναι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνικό προσωπικό που εργάζονται σε δήμους, περιφέρειες κλπ. Αυτοί πρέπει έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Όλοι οι άλλοι καλό είναι να μην μετακινούνται», είπε ο κ. Ιαβέρης.

Στη σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού προβλέπεται επίσης ότι στις Σχολές Οδηγών θα πρέπει «οι υποψήφιοι οδηγοί να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή αναλόγου εξοπλισμού) καθώς και της αφαίρεσής του».

Ωστόσο, ο κ. Ιαβέρης ανέφερε ότι είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιους οδηγούς να μάθουν να περνούν αντιολισθητικά μέσα στα οχήματά τους.

«Ένα κοριτσάκι 18 ετών δεν μπορεί να βάλει μέσα στο χιόνι αντιολισθητικές αλυσίδες. Όσο κι αν το εκπαιδεύσουμε, δεν γίνεται, δεν μπορεί. Πώς θα βάλει το κακόμοιρο τα χεράκια του μέσα στον πάγο και το χιόνι; Σε τέτοιες συνθήκες πονάνε τα χέρια των ανδρών, θα μπορέσει το κοριτσάκι να βάλει αλυσίδες; Ή θα μπορέσει μια κυρία 60- 70 ετών;» είπε προσθέτοντας ότι η λύση είναι η μη μετακίνηση.

«Οι Έλληνες δεν ξέρουν ούτως ή άλλως να οδηγήσουν με χιόνι. Ακόμα περισσότερο δεν ξέρουν να οδηγήσουν στον πάγο», επισήμανε.

Μαθημένοι στα χιόνια οι Βορειοελλαδίτες

Ο κ. Ιαβέρης αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι οι περισσότεροι οδηγοί γνωρίζουν οδήγηση σε ακραίες συνθήκες χειμώνα και για το λόγο αυτό, όπως είπε, φορούν χιονολάστιχα στα οχήματα τους.

«Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως Ξάνθη, Κομοτηνή κ.ά. έχουν όλοι χιονολάστιχα. Η αντιολισθητική αλυσίδα ή τα πανιά (σ.σ χιονοκουβέρτες) που τοποθετούνται πιο εύκολα είναι μια έκτακτη ανάγκη για μια άμεση μετακίνηση απαραίτητης ανάγκης όπως μια ασθένεια, να βοηθήσουμε κάποιο άτομο κ.ά.» ανέφερε.

Από την υποχρέωση των αντιολισθητικών αλυσίδων εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν χιονολάστιχα και τα οποία φέρουν ειδική σήμανση, που είναι μια νιφάδα χιονιού και τα γράμματα Μ+S.

Πηγή: voria.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη