Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Υποχωρεί η βαμβακοκαλλιέργεια στη Θράκη

Η αύξηση του κόστους παραγωγής, η δυσαρέσκεια για τις τιμές των προηγούμενων ετών και τα καιρικά φαινόμενα προκαλούν υποχώρηση της βαμβακοκαλλιέργειας στη Θράκη που κρατάει μεν τα ηνία, πλην όμως κλυδωνίζεται.

Παρά τα προβλήματα, οι αγρότες προετοιμάζονται για τη σπορά. «Το χωράφι είναι σαν το ζυμάρι, χρειάζεται σωστή προετοιμασία», σχολιάζει ο βαμβακοπαραγωγός από το Τυχερό Έβρου, Παναγιώτης Ζαπάρτας, που μείωσε από πέρυσι τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, γιατί μπήκε στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας. Ο ίδιος διαπιστώνει μείωση των εκτάσεων σε όλο τον νομό εξαιτίας των εξόδων. «Το καλοκαίρι τα έξοδα της καλλιέργειας είναι υψηλά. Οι τιμές όταν είναι κάτω από 50 λεπτά στρέφουν τους παραγωγούς σε καλλιέργειες με χαμηλότερο κόστος, όπως στα σιτηρά και στον ηλίανθο».

Ο ίδιος προετοιμάζεται για τη σπορά που δεν προβλέπεται να γίνει πριν μπει ο Μάιος και εξηγεί ότι οι εργασίες εξαρτώνται από το αν οργώθηκε το χωράφι το φθινόπωρο. «Χρειάζεται καλλιεργητής προετοιμασίας εδάφους, λίπανση, φυτοφάρμακα. Για να σπείρουμε βαμβάκι η θερμοκρασία πρέπει ν’ ανέβει πάνω από 18 βαθμούς Κελσίου. Εάν είναι οψιμότερο και το επιτρέψουν οι θερμοκρασίες θα μπορέσει να φυτρώσει». Ο νομός Έβρου φλερτάρει με τους 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ πέφτει και πάχνη τις πρωινές ώρες.

Ο κ. Ζαπάρτας στέκεται στα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετώπισαν τον φετινό χειμώνα οι αγρότες της περιοχής και δυσκολεύουν τις εαρινές εργασίες. «Το νερό έμεινε δύο μήνες μέσα στα χωράφια, έχει πατηθεί και χρειάζονται διαφορετική διαχείριση, θα μας ταλαιπωρήσουν». Τονίζει ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τα ρέματα επί χρόνια και ζητούν παρεμβάσεις από την περιφέρεια για την υλοποίηση των υποδομών. «Σπάνε τα ρέματα, πλημμυρίζουμε και οψιμίζουμε. Σε κάποια χωράφια υπάρχουν νερά. Ακόμη και αν σπείρουμε, δεν θα αποδώσουν γιατί αρρώστησαν».

Σχέδια Βελτίωσης

Ο Ροδοπίτης βαμβακοπαραγωγός, Τάσος Μποτρότσος, εξηγεί πως βρίσκονται στη φάση του ψιλοχωματισμού, ετοιμάζουν τα χωράφια για την ενσωμάτωση και τη σπορά. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται βροχοπτώσεις, αν και οι παραγωγοί θέλουν ζέστη και αέρα, ώστε να τραβήξουν τα χωράφια και να τα καλλιεργήσουν ευκολότερα. «Θα δυσκολευτούν όσοι όργωσαν και άφησαν το βαμβάκι κομμένο, επέτρεψε στο υπερβολικό νερό να φύγει από το χωράφι».

Ο κ. Μποτρότσος καλλιεργεί κυρίως ποτιστικά χωράφια, αλλά και κάποια ξηρικά, όπου γίνεται κάθε χρόνο γρηγορότερα η σπορά κι εκεί αξιοποιούν τις τυχόν βροχές για να φυτρώσει. Ο ίδιος παρατηρεί μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις λόγω των τιμών και στροφή στο σιτάρι, ελπίζοντας ότι θα έχει και φέτος καλή τιμή, ενδεχομένως και παραγωγή γιατί ευνοείται από τις βροχές.

Ο κ. Μποτρότσος τονίζει τη σημαντική βοήθεια που παρέχει ο εκσυγχρονισμένος εξοπλισμός που απέκτησαν από τα Σχέδια Βελτίωσης στην προετοιμασία της σποράς. «Με τα παλαιότερα μηχανήματα θα χρειαζόταν να περάσουμε μία ίσως και δύο περισσότερες φορές από το χωράφι για να το φέρουμε στην ίδια κατάσταση και να μπορέσουμε να σπείρουμε. Τώρα, εξοικονομούμε πετρέλαιο, χρόνο κόπο, αναλώσιμα».

Πηγή: ypaithros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη