Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Υψηλοί τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας για τα «πριμ» των εργολάβων

Την απόσυρση των δύο εκ των τριών συναφών θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, που αφορούσαν σε εγκρίσεις αποστολής αιτήματος και εισήγησής του προς το Τεχνικό Συμβούλιο Κατασκευών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε αυτό, στη συνέχεια, να αποφανθεί εάν θα δοθεί πριμ έγκαιρης παράδοσης έργου σε τρεις αναδόχους, αποφάσισε εχθές το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, εν μέσω υψηλής έντασης που προκλήθηκε στην αίθουσα, εξαιτίας της οποίας, μάλιστα, η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά ώστε να πέσουν οι τόνοι. Η ένταση σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του πρώτου εκ των τριών συναφών θεμάτων, για το έργο «αντικατάστασης επιφανειακού δικτύου με κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης στις γεωτρήσεις του αγροκτήματος Οινόης-Σάκκου Ορεστιάδας, για το οποίο ο ανάδοχος διεκδικεί πριμ ύψους άνω των 57.000 ευρώ, επικαλούμενος άρθρο νόμου του Ιουνίου του 2022, σύμφωνα με το οποίο ανάδοχοι έργων που τα εκτέλεσαν «έγκαιρα» δικαιούνται πριμ που αντιστοιχεί στο 5% του υπολειπόμενου συμβατικού ανταλλάγματος. Το συγκεκριμένο θέμα έφτασε στη διαδικασία της ψηφοφορίας και καταψηφίστηκε, με 15 «όχι» από τους παρόντες συμβούλους των παρατάξεων μειοψηφίας, τον ανεξάρτητο σύμβουλο Διαμαντή Παπαδόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Μαυρίδη, Δημήτρη Τσελεμπή, και 12 «ναι» από τους υπόλοιπους παρόντες συμβούλους της ομάδας του δημάρχου.

«Πρόκληση» ο νόμος που δίνει το πριμ

Οι έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν αφορούσαν το συγκεκριμένο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης του πριμ, με τους διαφωνούντες να καταγγέλλουν ότι αποτελεί «πρόκληση να ζητά ένας εργολάβος πριμ επειδή έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να παραδώσει ένα έργο στους συμβατικούς χρόνους του». «Το καταψηφίζουμε, δεν μπορεί να είναι θετική η εισήγησή μας σε αυτό», σχολίασε η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση της Ν. Δ., λίγο πριν φύγει, κάνει άλλη μία χάρη στους εργολάβους και τους δίνει extra bonus», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Είναι στο Χέρι μας», Ηλίας Αγγελακούδης, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική αρχή να αλλάξει τη θετική της εισήγηση. «Είναι φοβερό! Θα τελειώνει ένας εργολάβος έγκαιρα το έργο του και θα παίρνει και πριμ!», ήταν το σχόλιο του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Δυναμικά Μπροστά», Παναγιώτη Σιανκούρη. «Δυστυχώς, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που δίνει extra χρήματα σε εργολάβους που απλά κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Ζαλουφλής. «Λόγω προχειρότητας της εισήγησης» το καταψήφισε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Διαμαντής Παπαδόπουλος. «Όταν ακούω τέτοια, περί έγκαιρης ολοκλήρωσης έργου, θυμάμαι εκείνα τα επιδόματα “έγκαιρης προσέλευσης” και “προπέλας”, τα οποία κορόιδευε όλος ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου, Δημήτρης Τσελεμπής. «Είμαστε λίγο εγκλωβισμένοι. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και το θέσαμε και στην ΚΕΔΕ, δυστυχώς όμως δεν δικαιωθήκαμε», ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρίδης, σημειώνοντας ότι η θετική γνωμοδότηση έχει ουσιαστικά χαρακτήρα βεβαίωσης ότι ο εργολάβος που διεκδικεί το πριμ, πληροί τις προϋποθέσεις να το διεκδικήσει. «Σκεφτείτε, όμως, να είναι κάποια στιγμή 10 τέτοια έργα χρηματοδοτούμενα από τους δικούς μας πόρους (ΣΑΤΑ) και να έρχεται το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου και να μας λέει “πληρώστε τους αναδόχους”. Θα έχουμε πρόβλημα και μπορεί να φτάσουμε να πρέπει να πληρώσουμε λεφτά που πιθανόν δεν θα έχουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Β. Ντινούδης: «Θέλετε να γίνεστε αρεστοί στους εργολάβους…»

Η ένταση προκλήθηκε όταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της κας. Γκουγκουσκίδου, Βαγγέλης Ντινούδης, ζητούσε επίμονα στο στάδιο της ψηφοφορίας του πρώτου εκ των τριών θεμάτων, να γίνει ξεκάθαρο ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι υπερψηφίζουν τη θετική εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου προς το Τεχνικό Συμβούλιο Κατασκευών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατηγορώντας τους ότι «θέλουν να γίνονται αρεστοί στους εργολάβους».

Ποια θέματα αποσύρθηκαν, πότε θα έρθουν ξανά στο δημοτικό συμβούλιο

Να σημειωθεί ότι το ένα από τα δύο θέματα που τελικά αποσύρθηκαν, αφορούσε το πριμ που διεκδικεί ο εργολάβος του έργου «κατασκευής πεζοδρομίων στην Ορεστιάδα», το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ του δήμου, και το ποσό που διεκδικεί ο εργολάβος ανέρχεται σε 9.000 ευρώ περίπου. Το συγκεκριμένο θέμα, όπως και εκείνο που αφορά τη διεκδίκηση πριμ από τον εργολάβο του έργου «οδοστρωσίας της δασικής οδού Εξώβουνο-Μαντένια στα Πετρωτά», θα επανέλθουν σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού διερευνηθούν περαιτέρω νομικά οι δυνατότητες του δημοτικού συμβουλίου να εισηγηθεί αρνητικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη