Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Φάμελλος: Ανησυχίες για δημιουργία χρυσορυχείων και στη Θράκη

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ροδόπης και Έβρου διοργανώνουν αύριο 25/04 και ώρα 11:00 διαδικτυακή σύσκεψη-εκδήλωση για την πρόθεση των χρυσοθήρων να επενδύσουν στη Θράκη. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τις σελίδες του Facebook: ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έβρου και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ροδόπης.

Ανησυχίες για τυχόν «επενδύσεις» χρυσοθήρων και στη Θράκη

Ένας εκ των ομιλητών στην εκδήλωση θα είναι ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, που φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και μετέφερε τη δική του αγωνία για μια ενδεχόμενη δημιουργία χρυσωρυχείων στην Θράκη. Να θυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν χρυσωρυχεία ορέγονταν οι “επενδυτές” στο Πέραμα του Έβρου, αλλά και στις Σάπες.

Αναφορικά λοιπόν με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή την στιγμή για πιθανή δημιουργία χρυσωρυχείων στην Θράκη ο κος Φάμελλος επεσήμανε πως υπάρχει «δήλωση των διαθέσεων της εταιρείας που μίλησε για νέα περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο επένδυσης στην Θράκη που το ανακοίνωσε για το 2021 και αυτό είναι ένα κεντρικό ζήτημα. Άρα έχουμε μια δήλωση της εταιρείας ότι ετοιμάζει νέες μελέτες για την περιοχή του Περάματος και βλέποντας όλες αυτές τις παραχωρήσεις στην Χαλκιδική, λέμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να ετοιμάζει ένα ακόμα “δώρο” στην Ελληνικός Χρυσός».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και μια δεύτερη ανησυχία που σχετίζεται με την «αλλαγή της νομοθεσίας στα χωροταξικά πλαίσια που έγινε τον Δεκέμβριο. Αυτές οι νέες συνθήκες πρέπει να μεταφερθούν στην κοινωνία».

Μάλιστα σχετικά με τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και τη διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει αύριο 25/04, δήλωσε πως «δεν περιμέναμε να φτάσει η κυβέρνηση να παραχωρήσει μέχρι και κυριαρχικά δικαιώματα και να βάλει μέχρι και ελεγκτές εις βάρος του Δημοσίου προς όφελος της εταιρείας παραβιάζοντας μέχρι και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της Ελληνικός Χρυσός. Όταν είδαμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην σύμβαση της Χαλκιδικής, δηλώνουμε στους φορείς της Θράκης ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση».

«Έξω από κάθε λογική αυτά που παραχωρούνται στην Ελληνική Χρυσός»

Επεκτείνοντας τον συλλογισμό του σχετικά με τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε δήλωσε πως «είναι η πρώτη περίπτωση που το Δημόσιο δεν μπορεί ούτε καν να “μπαίνει μέσα” και τα δικαιώματα που παραχωρούνται είναι επί παντός πόρου δηλαδή έδαφος, νερό, υπέδαφος, αιγιαλός, λιμάνι, δρόμοι και οτιδήποτε υπάρχει προς εκμετάλλευση παραχωρείται στην εταιρεία με ένα συμβόλαιο 25+25 χρόνων που δεν μπορεί το Δημόσιο να ζητήσει καμία τροποποίηση και όπου το Δημόσιο δεν μπορεί να παρεμβαίνει εάν δεν είναι παρών ο ελεγκτής της εταιρείας».

Δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε αυτούς που ισχυρίζονται πως τα χρυσωρυχεία δημιουργούν θέσεις εργασίας και άρα μειώνουν την ανεργία και χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «το επενδυτικό σχέδιο της (εταιρείας) είναι απολύτως ενδεικτικό και οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την κερδοφορία της επιχείρησης, από τις απαιτήσεις των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις κτλ, που αποδεικνύει ότι ούτε οι θέσεις εργασίες, ούτε το επενδυτικό σχέδιο είναι βέβαια».

Σε ερώτηση αναφορικά γιατί η κυβέρνηση να συνάψει με τέτοια σύμβαση που παραχωρεί “γη και ύδωρ” στην εταιρεία, ο κος Φάμελλος εκτίμησε ότι «ξεχρεώνουν (οι κυβερνώντες) ένα προεκλογικό γραμμάτιο. Από την άλλη νομίζω ότι είναι έξω από κάθε λογική αυτά που παραχωρούνται στην Ελληνική Χρυσός».

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email