Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Φάρος Αλεξανδρούπολης: 141 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας

Σήμερα, 1 Ιουνίου 2021, ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης συμπληρώνει 141 χρόνια από την ημέρα που εγκαινιάστηκε, (στις 1 Ιουνίου του 1880) και από τότε δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Σήμα κατατεθέν και ναυτικό σύμβολο της πόλης, κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Βρίσκεται δυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, επάνω σε κυλινδρικό βάθρο και έχει ύψος 18 μέτρα από το έδαφος και 28 μέτρα από την θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως το φως του είναι ορατό από περίπου 44 χιλιόμετρα μακριά (ή 24 ναυτικά μίλια).

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο μοναδικός φάρος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάνοντάς τον, έτσι, στολίδι της πόλης, και ένα από τα κύρια αξιοθέατά της.

Πριν λίγα χρόνια, μάλιστα, το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας. Επίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν γραμματόσημο με τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης το1988.

Για να φτάσει κανείς στην κορυφή θα πρέπει να ανέβει τα 98 σκαλοπάτια και τα 6 πλατύσκαλα, όμως η μοναδική αυτή εμπειρία σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Η Υπηρεσία Φάρων έχει αναλάβει σήμερα την λειτουργία του Φάρου της Αλεξανδρούπολης, ενώ στην είσοδό του θα δείτε μια μαρμάρινη πλάκα με το ιστορικό του, που τοποθετήθηκε εκεί το 1994, από το Σύλλογο Αρχαιόφιλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη