Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Φρένο Μαξίμου στα σενάρια χαλάρωσης – Πρώτα Γυμνάσια και Λύκεια και μετά…βλέπουμε

Δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη η κυβέρνηση όρισε τις προτεραιότητές της, προτάσσοντας το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και όλα τα υπόλοιπα…έπονται. 

Με τον πιο σαφή τρόπο θέλησε χθες, από βήματος Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κλείσει τη σεναριολογία για την περαιτέρω απελευθέρωση δραστηριοτήτων, η οποία καλλιεργήθηκε και από κυβερνητικά στελέχη, εν μέσω…ευφορίας από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο μέχρι στιγμής προχωρά με ενθαρρυντικά δείγματα, τόσο για τον τζίρο των επιχειρήσεων όσο και τη συμμόρφωση πολιτών και επιχειρηματιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το λιανεμπόριο, είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει μαρκάρει ως επικρατέστερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί απαιτείται ένας χρόνος από τη στιγμή που θα πάρει η κυβέρνηση το πράσινο φως, προκειμένου να επιστρέψουν οι αναπληρωτές καθηγητές στην έδρα τους, να κάνουν τεστ εφόσον το επιθυμούν, ενώ δυνατότητα για τεστ θα έχουν και τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Σε κάθε περίπτωση, για την Παρασκευή «κλείδωσε» το ραντεβού της Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπου και θα παρθούν αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα, με γνώμονα και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κάπως έτσι, καθίσταται σαφές, υπό το κράτος και έντονων αντιδράσεων, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι να ανοίξουν αυτές τις ημέρες τα χιονοδρομικά κέντρα, κάτι που συνεπάγεται και διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Ήδη, πάντως, έγινε μια πρώτη επαφή του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους μεγάλων χιονοδρομικών της χώρας, όπου δόθηκε μια αίσθηση ότι η επαναλειτουργία θα μπορούσε να δρομολογηθεί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου. Η συζήτηση αυτή, όμως, φαίνεται πως πάει πίσω και παραπέμπεται για τον Φεβρουάριο. Αντιθέτως, συζήτηση θα γίνει για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ που απασχολούν άνω των 20.000 ατόμων και η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει είτε με ραντεβού είτε με αυστηρή αναλογία πελατών/τετραγωνικά, με δεδομένο ότι τα περισσότερα καταστήματα, λόγω μεγέθους, δεν μπορούν να έχουν πάνω από έναν με δύο πελάτες.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μετρηθεί η επίπτωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και αυτού των Δημοτικών, είναι σαφές ότι απαιτείται περαιτέρω χρόνος για αποφάσεις, ιδίως γι’ αυτές που θα αυξήσουν την κινητικότητα και εκτός των περιφερειακών ενοτήτων. Με βάση έναν πρόχειρο σχεδιασμό, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα μπορούσαν να συζητηθούν εντός Φεβρουαρίου, αν όλα πάνε καλά. Όσο για την εστίαση, αυτή είναι στο τέλος της χρονοσειράς και δεν θα πρέπει να αναμένεται άνοιγμα εντός Φεβρουαρίου, εκτός συγκλονιστικού…απροόπτου.

Άλλωστε, η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει και περαιτέρω ρίσκα, όσο ακόμα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη και ακόμα «μπαίνουν» εμβόλια στο σύστημα.

Πηγή: reader.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email