Με νέα φώτα τύπου LED, μετά από έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, φωτίζονται πλέον τα κάστρα στον Άβαντα, με σκοπό την ανάδειξη των κορυφαίων τοπόσημων του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αδιαμφισβήτητη ιστορική, πολιτιστική και τουριστική αξία.
“Πλημμύρισε με φως ο Άβαντας! Από εχθές το βράδυ ο φωτισμός των κάστρων!” αναφέρει σε ανάρτησή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Άβαντα Γιώργος Χατζηγεωργίου.
Όπως επισημαίνει ο κος Χατζηγεωργίου, πρόκειται για ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Κοινότητας Άβαντα που έγινε πραγματικότητα.
“Ένα έργο του Δήμου με την άδεια της εφορίας Αρχαιοτήτων! Χίλια μπράβο σε όσους το πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, με δύναμη και πίστη!”, αναφέρει.
Υπενθυμίζεται ότι η φωτοτεχνική μελέτη σχεδιάστηκε από το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ οι εργασίες εγκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Εργασιών του δήμου μας».
Τα κάστρα
Τα Κάστρα Άβαντα και Ποτάμου βρίσκονται έξω από το χωριό Άβαντας, δέκα χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη. Ολόκληρη η περιοχή έχει διάσπαρτα κάστρα σε λοφίσκους και βράχους που επιτρέπουν την επόπτευση της πεδιάδας και του περάσματος από την Ροδόπη και την Κομοτηνή.
Το Κάστρο του Άβαντα λέγεται αλλιώς Μποζ-Τεπέ, από το ομώνυμο ύψωμα που είναι χτισμένο. Τα ερείπιά του δεν φαίνονται καθόλου, παρά μόνο αφού τα προσεγγίσει κανείς. Η ανάβαση στο Κάστρο του Άβαντα γίνεται από την δυτική πλευρά του λόφου και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Σώζεται μια μεγαλοπρεπής πύλη, με δύο ψηλούς πύργους εκατέρωθεν και οι επάλξεις του κάστρου, με τα σκαλοπάτια που οδηγούν ως εκεί.
Η θέα όλης της πεδιάδας από τις πολεμίστρες δικαιολογεί απόλυτα την κατασκευή του Κάστρου του Άβαντα στο σημείο αυτό. Τα ερείπια που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα στο Κάστρο του Άβαντα χρονολογούνται του 13ου αιώνα, αν και στο σημείο υπάρχουν ευρήματα ήδη από την μυκηναϊκή περίοδο.
Το Κάστρο του Ποτάμου βρίσκεται επίσης στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με τον Άβαντα . Από μακριά μπορεί κανείς να δει τους τρεις εντυπωσιακούς μεσαιωνικούς πύργους του Κάστρου του Ποτάμου. Είναι τετράγωνοι και περιβάλλονται από διπλό τείχος.
Υπολογίζεται πως το Κάστρο του Ποτάμου κατασκευάστηκε από τους Γατελούζους, τους Γενουάτες κατακτητές της περιοχής, τον 13ο αιώνα, πάνω σε αρχαία λείψανα της προϊστορικής περιόδου, με συνέχεια κατά την αρχαϊκή, αλλά και την πρώτη βυζαντινή περίοδο.