Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ απέτισαν στην Αλεξανδρούπολη (+photos)

Το πρωί του Σαββάτου 24/4, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο Πάρκο της Αργούς στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για την Γενοκτονία των Αρμενίων που ξεκίνησε σαν σήμερα το 1915.

To «παρών» -καταθέτοντας στεφάνι- έδωσαν οι βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης & Χρήστος Δερμεντζόπουλος (ο τελευταίος διά αντιπροσώπου), ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης Γιάννης Ζαμπούκης, εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Αλεξ/πολης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Αλεξανδρούπολης. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο ύπατος αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν της Αρμενικής εκκλησίας στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Στο τέλος της τελετής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ ακούστηκαν οι Εθνική Ύμνοι της Αρμενίας και της Ελλάδας.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή.

Η Αρμενία ζητεί εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών που ορίζονται στα αρμενικά με τον όρο Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).

Μαζί με την Γενοκτονία, η Αρμενική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, τίμησε και τα θύματα από την μάχη του Ναγκόρνο – Καραμπάχ που έλαβε χώρα μέσα στο 2020.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη