Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες: Τα κενά ράφια θα επηρεάσουν τις αγορές για Χριστούγεννα – Black Friday

Οι καταναλωτές θα πρέπει να σπεύσουν να παραγγείλουν από τώρα τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, εάν θέλουν να εξασφαλίσουν πως θα τα έχουν πριν τις γιορτές.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από όσα έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές, διότι οι μεγάλοι όμιλοι λιανικής αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε προϊόντα, εξαιτίας του χάους που επικρατεί στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Στελέχη μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων, όπως οι Walmart, Costco Wholesale Corporation και Home Depot αναφέρουν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερα αποθέματα για να πουλήσουν, αλλά η ανεπάρκεια σε προμήθειες ουσιαστικά εξουδετερώνει τις εκπτώσεις.

«Τα ράφια στα καταστήματα λιανικής θα είναι πιο άδεια από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων αγορών» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Puma Bjorn Gulden.

Αντιμέτωπες με σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές βρίσκονται οι αμερικανικές Nike και Costco, ενώ οι ελλείψεις οδηγών κάνουν τα πράματα στις μεταφορές ακόμα δυσκολότερα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Tesco, Ken Murphy, προειδοποίησε εμμέσως για δυσκολίες, δηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας έχει παραγγείλει 10% περισσότερες γαλοπούλες φέτος και ότι αυξάνει τον αριθμό των κοντέινερ φρέσκων προϊόντων που διακινούνται σιδηροδρομικώς από την Ισπανία για να διασφαλίσει ότι δεν θα «απογοητεύσει» τους πελάτες της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Adobe, παρακολουθώντας τις επισκέψεις σε καταστήματα λιανικής και τις προϊοντικές κατηγορίες στις ΗΠΑ, ο κλάδος της ένδυσης παρουσιάζει τα μεγαλύτερα κενά, ενώ ακολουθούν τα αθλητικά είδη, τα είδη βρεφανάπτυξης και οι ηλεκτρονικές συσκευές. 

Μπροστά στα νέα δεδομένα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που σπεύδουν να κάνουν αρκετά νωρίς τις παραγγελίες τους για τα δώρα των γιορτών. Ενδεικτικό είναι ότι η λίστα αναμονής για παιχνιδομηχανές υπολογίζονται στους δύο μήνες, ενώ αντίστοιχες λίστες έχουν επιχειρήσεις και για συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Προβλήματα στο Βιετνάμ

Εξαιρετικές δυσκολίες αντιμετωπίζει και η βιομηχανία υποδημάτων, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων στο Βιετνάμ, που ξεκίνησαν από τα τέλη Ιουλίου και συνεχίστηκαν έως τα μέσα Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι απαιτούνται συνήθως τρεις μήνες ώστε τα προϊόντα να φτάσουν από τα εργοστάσια στα ράφια των καταστημάτων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η έλλειψη υποδημάτων (και ενδυμάτων) δεν έχει φανεί ακόμη στην αγορά…

Επιπλέον η παραγωγή δεν έχει επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, μαρτυρώντας πως η προσφορά υπολείπεται ακόμη της ζήτησης.

Στο Βιετνάμ παράγεται τουλάχιστον το ένα τρίτο των ρούχων και παπουτσιών των Nike, Adidas, Under Armour, ενώ σημαντική έκθεση στη χώρα έχουν η Ugg, η Coach, αλλά και η Michael Kors.

Στην Αυστραλία, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων σκέφτονται να ακυρώσουν τις προσφορές της Black Friday, καθώς έχουν εξαιρετικά περιορισμένο απόθεμα.

Ο επικεφαλής της ένωσης λιανεμπορίου της Αυστραλίας κάλεσε τόσο τα καταστήματα όσο και τους καταναλωτές να κάνουν τις παραγγελίες τους για τα Χριστούγεννα πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως, καθώς τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν στις γιορτές.

Οι ελλείψεις «ροκανίζουν» τις εκπτώσεις 

Η έλλειψη προϊόντων είναι εμφανής πλέον και στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, γεγονός που θα επηρεάσει όχι μόνο τον τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και το επίπεδο των εκπτώσεων που θα κάνουν εν όψει Black friday.

Το ζήτημα που καίει όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, είναι εάν θα έχουν επαρκείς ποσότητες στις αποθήκες τους για την εκπτωτική περίοδο και τις γιορτές.

Και ενώ οι εκπτώσεις κατρακυλούν σε μονοψήφια νούμερα, οι ανατιμήσεις έρχονται έως το τέλος του έτους, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων (ενεργειακό κόστος, ελλείψεις, πληθωρισμός).

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις «πλήττουν» τα προϊόντα που μεταφέρονται από την Κίνα και λιγότερο εκείνα που μεταφέρονται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Οι κυριότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε προϊόντα τεχνολογίας, φορητούς υπολογιστές, κινητά, καθώς και σε σειρές από τις κατηγορίες των λευκών και μαύρων συσκευών.

Πηγή: imerisia.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη