Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν και φέτος εκτός των κοινωνικών δομών, παρότι οι οικογένειές τους πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το πολυπόθητο voucher που εξασφαλίζει θέση στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο ακριβής αριθμός των παιδιών τα οποία θα μείνουν εκτός νυμφώνος θα εξακριβωθεί την Παρασκευή οπότε και θα ανακοινωθεί ο πίνακας των τελικών δικαιούχων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Χθες ολοκληρώθηκε η εξέταση των ενστάσεων και από την προσεχή Δευτέρα όσες μητέρες είναι στον τελικό κατάλογο δικαιούχων θα μπορούν, έχοντας το voucher ανά χείρας, να αναζητήσουν την κατάλληλη δομή για την εγγραφή των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δηλαδή τον αριθμό των αιτήσεων και το ύψος του προϋπολογισμού του προγράμματος, προκύπτει με ασφάλεια ότι πάρα πολλές μητέρες οι οποίες έχουν υποβάλλει αίτηση και περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες δικαιούχων, δεν πρόκειται να πάρουν το απαιτούμενο voucher. Σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Αλληλεγγύης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός των επιδοτούμενων θέσεων μπορεί να φτάσει ως και τις 50.000.

Τι λένε τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου 2020 ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των αιτήσεων για χορήγηση vouchers και ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. τα προσωρινά αποτελέσματα. Συνολικά, υπέβαλαν αίτηση 167.000 μητέρες για 229.600 παιδιά έναντι των 131.418 αιτήσεων μητέρων για 172.197 παιδιά που είχαν υποβληθεί πέρυσι. Δηλαδή φέτος ο αιτούμενος αριθμός vouchers είναι αυξημένος κατά 57.403 σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι ελάχιστα αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 279 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης το ποσό αυτό αρκεί για χορήγηση περίπου 175.000 έως 180.000 vouchers. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν χορηγηθεί 154.947 vouchers, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός δομών 17.250 παιδιά. Φέτος ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός δομών ενδέχεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί.

Αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» ζητά δια του κ. Δανιηλίδη η ΚΕΔΕ. “Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά δικαιωθήκαμε όσοι είχαμε προβλέψει ότι ο προϋπολογισμός είναι μικρός και δεν θα καλύψει το σύνολο των αιτήσεων. Πάνω από 50.000 παιδιά που έχουν κάνει αίτηση οι γονείς τους θα μείνουν έξω από τις δομές. Το είχαμε πει εγκαίρως, Είχαμε απαιτήσει, δε, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος. Μάλιστα είχα προτείνει την προσφυγή, όπως γινόταν μέχρι το 2015 και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση από εκεί, με σεβαστό ποσό εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία καλύπταμε τα προηγούμενα χρόνια την υποχρηματοδότηση και εντάσσαμε το σύνολο των παιδιών στο πρόγραμμα. Δεν εισακουστήκαμε ούτε σ’ αυτό. Πρέπει, έστω και εκ των υστέρων να εξασφαλιστεί περαιτέρω χρηματοδότηση για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τις κοινωνικές δομές” τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Άλλες 15.000 για παιδιά δημοσίων υπαλλήλων

Σημειώνεται ότι, μόλις χθες, ανακοινώθηκε η χορήγηση άλλων 15.000 vouchers τα οποία θα αφορούν παιδιά μητέρων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Για τις θέσεις αυτές προβλέφθηκε επιπλέον κονδύλι ύψους 30.000 εκατ. ευρώ. Ενδέχεται όμως και από αυτήν την κατηγορία να προκύψει πλεονάζον αριθμός παιδιών στην περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 15.000.

Πηγή: voria.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη