Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό – Άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου

Φέτος τα Χριστούγεννα φαίνεται ότι θα τα κάνουμε στο…σπίτι όπου περνάμε το δεύτερο αυτό lockdown, καθώς ο κορωνοϊός δεν…κουνάει ρούπι, με 1.388 νέα κρούσματα, 84 νεκρούς και 549 διασωληνωμένους σε μόλις 24 ώρες.

Ακόμα και μετά την όποια – και βεβαίως σταδιακή – άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου, δεν προβλέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και οι εορταστικές εξορμήσεις τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Για όλο το διάστημα των εορτών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά:

  • Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα

Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Ενθαρρυντικά σημάδια υποχώρησης αλλά με προβληματισμό για την Βόρεια Ελλάδα

«Η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας».

Με αυτή τη φράση, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, για τους μεγάλους κινδύνους διασποράς του ιού απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Παρά τα σημάδια υποχώρησης, «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει», είπε.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλιακή ομάδα των 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση με τους άνω των 65 να δείχνουν δραματική αύξηση τις τελευταίες 7 ημέρες, γεγονός που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς και αύξηση των θανάτων.

B. Παπαευαγγέλου: 86% πληρότητα στις ΜΕΘ

Κρίσιμη χαρακτήρισε την πίεση στο σύστημα υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 4.400 ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ για covid έχει φτάσει στο 86%. Στην Αττική 81% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ στη Β. Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.

«Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα», είπε η καθηγήτρια.

Εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να «μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη».

Ανέφερε ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.

Επικίνδυνες οι συναθροίσεις στα σπίτια

Προσέθεσε ότι «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη και τόνισε ότι η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες.

«Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή και σταθερή ομάδα με τους οποίους θα συναναστρέφεται», είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα άτομα.

Για τα Χριστούγεννα

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η άρση του lockdown και πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «μέρα με τη μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και όσες αποφάσεις είναι να παρθούν θα παρθούν στην ώρα τους και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα» ενώ συμπλήρωσε ότι «να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν θα μπούμε στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των όποιων περιορισμών το βασικό μας κριτήριο θα είναι όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση και τα αξιολογούμε». 

Η ημερομηνία που αναμένεται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία στην Ελλάδα

Όπως όλα δείχνουν, τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άρση του lockdown στη χώρα μας, με την αρχή να γίνεται από τα σχολεία, με την κυβέρνηση να εξετάζει το εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων, όλων των βαθμίδων, στις 7 Δεκεμβρίου.

Το κλείσιμο των σχολείων έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας γενικότερου lockdown στη χώρα, θεωρώντας οι επιδημιολόγοι ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για να μειωθεί η κινητικότητα γύρω από τα σχολεία, μιας και μέσα στα σχολικά κτίρια η διασπορά παρέμενε πολύ χαμηλή.

Τα σχολεία αναμένεται να λειτουργήσουν έως την ημερομηνία που θα κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η οποία όμως δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Στα σχολεία αναμένεται να γίνονται σε σταθερή βάση χιλιάδες τεστ, ούτως ώστε να φαίνεται καθημερινά ποιο θα είναι το ιικό φορτίο που τυχόν μπορεί να υπάρχει εκεί.

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τις ανακοινώσεις

Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, πιθανώς την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινώσει επίσης και την παράταση του lockdown κατά μια ή και δύο εβδομάδες.

Πηγή: vradini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη