Σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης διαθέτουν πλέον τα χερσαία σύνορα της Ελλάδος, στον Έβρο. Ο ηλεκτρονικός τρόπος επιτήρησης των συνόρων, σε συνδυασμό με την κατασκευή του φράκτη, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα, κάνουν σχεδόν απόρθητα τα σύνορα της χώρας μας στη Θράκη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Φώτη Καρύδα και στην εκπομπή SocialNet αυτά τα έργα εντάσσονται στα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει από την περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φορτισμένος συναισθηματικά, μίλησε στην εκπομπή για την προσπάθεια εισβολής του περσινού Μαρτίου, αλλά και για τα έργα που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στον Έβρο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η δήλωσή του ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί πέντε μήνες νωρίτερα για μία ενδεχόμενη εισβολή.
«Θα ήθελα να καταδείξω τη σημασία που έχει οι πολιτικοί να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις τη σωστή ώρα. Τον Οκτώβριο του 2019, με φώναξε ο Πρωθυπουργός, και μου είπε να δούμε το θέμα με τις ροές στον Έβρο. Ανέβηκα επάνω και κάναμε μία σύσκεψη, για πρώτη φορά, με αστυνομικούς και αξιωματικούς του στρατού, και αποφασίσαμε μία σειρά από δράσεις που ήταν καθοριστικές. Έγινε προετοιμασία λες και περιμέναμε το γεγονός, το οποίο ήρθε ύστερααπό περίπου τρεις μήνες. Δεν περιμέναμε να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά προετοιμαστήκαμε έγκαιρα, και ο στρατός έκανε μία σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στα σύνορα. Η αστυνομία οργάνωσε κοινές περιπολίες, και φτιάξαμε κοινά επιχειρησιακά κέντρα. Αυτό ήταν μία σπουδαία δουλειά… Αυτή είναι η αξία της πολιτικής. Πάντα πρέπει κάποιος να προλαμβάνει τα γεγονότα και να αποτρέπει τους κινδύνους», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός, ένα χρόνο μετά, αφηγήθηκε στον δημοσιογράφο Φώτη Καρύδα τις δύσκολες στιγμές του περσινού Φεβρουαρίου – Μαρτίου, και εξήρε τη σημασία που είχε αυτή η νίκη σε ότι αφορά την ελληνική πολιτική – διπλωματία: «Ο Πρωθυπουργός μας έδωσε ρητή εντολή ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να περάσει, και ότι πρέπει να υπερασπίσουμε τα σύνορά μας. Ανέβηκα επάνω στις Καστανιές, εκεί όπου ήταν το σημείο που συγκεντρώθηκαν όλοι αυτοί οι αλλοδαποί, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν στη χώρα μας, και από εδώ στην Ευρώπη. Βεβαίως, αυτό ήταν ένα σχέδιο του κ. Ερντογάν προκειμένου να ωθήσει πολίτες τρίτων χωρών να μπούνε στην Ελλάδα. Μέρα με τη ημέρα αυτό άρχισε να πολλαπλασιάζετε, και έφτασαν τους 60.000ανθρώπους. Η ιστορία αυτή του Έβρου, τον περσινό Μάρτιο, ήταν ένα έπος με την έννοια ότι διαψεύσαμε τις προσδοκίες της Τουρκίας, οι οποίοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν με πολύ εύκολο τρόπο να περάσουν τα σύνορα μας και να πάνε στην Ευρώπη. Από την άλλη δημιουργήσαμε ένα αίσθημα θαυμασμού και εκτίμησης στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να προστατέψουν και να φυλάξουν τα σύνορα τους. Οι Ευρωπαίοι όταν αντιλήφθηκαν ότι έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύουμε τα σύνορα μας, και τα ευρωπαϊκά σύνορα, γίναμε για αυτούς εξαιρετικά χρήσιμοι και αυτοί θέλησαν να είναι συμπαραστάτες».
Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος ο κ. Χρυσοχοΐδης συγκινείται όταν μιλάει για εκείνες τις δύσκολες, για τη χώρα, στιγμές. «Δούλεψαν όλα ρολόι λες και τα είχαμε προετοιμασμένα πριν από πολλά χρόνια, ενώ δεν ήταν έτσι. Αυτή η επιχείρηση αποτέλεσε την απαρχή ενός σχεδίου που εξελίχθηκε και εξελίσσεται μέχρι σήμερα ούτως ώστε τα χερσαία σύνορά μας να είναι πολύ ισχυρά και απρόσβλητα. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να μη περάσει κανείς. Γίνανε θαύματα μέσα σε λίγες ημέρες. Ο στρατός ήρθε και έφτιαξε κάποια εμπόδια προσωρινά γιατί ο φράχτης ήταν ευάλωτος. Από την άλλη πλευρά προσπάθησαν να τον τραβήξουν με οχήματα για να πέσει κάτω αλλά δεν τα κατάφεραν. Αποτελεί μοναδική στιγμή να υπερασπίζεσαι το εθνικό σου έδαφος, να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου . Αυτό το συναίσθημα είναι πολύ ισχυρό. Δίνεις μία μάχη για να προστατέψεις ένα τετραγωνικό γης, να προστατέψεις την αξιοπρέπειά σου».
Η περσινή προσπάθεια εισβολής έφερε μία σειρά από παρεμβάσεις στην περιοχή. Προσελήφθηκαν 400 συνοριοφύλακες από την περιοχή του Έβρου ενώ με εντατικούς ρυθμούς προχωράει και η κατασκευή του φράχτη. Για όλα αυτά ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στην εκπομπή SocialNet: «Όποιος προσπαθήσει να εισέρθειστην ηπειρωτική χώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε κατασκευάσει, και νομίζω ότι αυτές τις ημέρες,θα παραδοθεί το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας. Κατά μήκος των συνόρων μας έχουν στηθεί πύργοι, και υπάρχουν ραντάρ, κάμερες,παρατηρητήρια, προκειμένου να ξέρουμε τι γίνεται στην απέναντι πλευρά, σε μεγάλο βάθος. Το επόμενο βήμα είναι ο φράχτης. Ο φράχτης είναι περίπου 40 χλμ. Τα 12 χλμ. από αυτά είναι η προσθήκες που έγιναν στον υφιστάμενο φράκτη, ο οποίος ήταν ευάλωτος λόγω των χτυπημάτων που υπέστη στην προσπάθεια για εισβολή. Αυτό έχει ολοκληρωθεί, και υπάρχουν άλλα, περίπου,27-28 χλμ., στον νότιο Έβρο, στην περιοχή των Φερών,όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο σύγχρονα έργα που έχει φτιάξει η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ουδέποτε στην ιστορία της χώρας υπήρξαν και έγιναν τόσα πολλά σημαντικά έργα για την ασφάλεια των συνόρων μας στην περιοχή του Έβρου», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Πηγή: skai.gr