Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Χρ. Γιαλαμάς: Fake news ο πυροβολισμός Πακιστανών από Έλληνες στα σύνορα

O Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς διέψευσε την «είδηση» τουρκικών ΜΜΕ, που είδε το «φως» το πρωί της Δευτέρας 23/08, ότι Έλληνες ένστολοι δήθεν πυροβόλησαν Πακιστανούς μη νόμιμους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ομάδα μεταναστών προσπάθησε να περάσει τον ποταμό Έβρο, ωστόσο δέχθηκε πυρά στα πόδια, με αποτέλεσμα δύο καταγόμενοι από το Πακιστάν να τραυματιστούν.

Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου υπογράμμισε πως η τακτική διασποράς ψευδών ειδήσεων δεν είναι καινούργια από την Τουρκία για όσα συμβαίνουν στα σύνορα. «Η Τουρκία ναι μεν δείχνει καλό πρόσωπο στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και σύμπνοια απόψεων για τη φύλαξη των συνόρων από τις ροές, από την άλλη πλευρά όμως με fake news και με κάθε όλο τρόπο εργαλειοποιεί για ακόμη μία φορά το μεταναστευτικό», είπε γενικότερα για τους χειρισμούς των γειτόνων και συνέχισε: «από τα γεγονότα στις Καστανιές μέχρι σήμερα η Τουρκία κάνει ένα υβριδικό πόλεμο, στέλνοντας όχι μαζικά αλλά λίγους-λίγους ανθρώπους, κυρίως από όταν σταμάτησε το lockdown έχουμε αύξηση των ροών στην περιοχή μας κι όχι μόνο».

Αυξημένα τα ατυχήματα διακινητών

Αναφορικά με τα περιστατικά διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών αυτά έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε όλη τη Θράκη, παρά την ενίσχυση της συνοριοφυλακής και των αποτρεπτικών μέσων στα σύνορα, σύμφωνα με τον κο Γιαλαμά. Συγχρόνως, έχουν αυξηθεί τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν διακινητές, μερικοί εκ των οποίων στερούνται ικανότητας οδήγησης ή και είναι ανήλικοι. Στο σήμα στάσης της ΕΛΑΣ αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με αποτέλεσμα -ακόμη και χωρίς καταδίωξη μερικές φορές- να προκαλούνται τροχαία ατυχήματα.

Πρόσφυγες οι Αφγανοί

Με το βλέμμα στα όσα συμβαίνουν στην Ανατολή πάντως, ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων σημείωσε πως «είμαστε σε πάρα πολύ μεγάλη ετοιμότητα και πάρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, μετά την προσφυγική κρίση του 2015 και μετά τη μαζική εισβολή που ζήσαμε πέρσι», ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση των ροών, με πράξεις κι όχι μόνο με λόγια.

Τέλος, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς ξεκαθάρισε πως όσοι είναι πράγματι Αφγανοί και σπεύδουν σε τρίτες χώρες, προκειμένου να γλυτώσουν από τις κακουχίες των Ταλιμπάν, είναι πράγματι πρόσφυγες και πρέπει να τους δοθεί άσυλο: «η Ελλάδα είναι μία χώρα δικαίου σε ό, τι έχει να κάνει με το θέμα των προσφύγων. Γνωρίζουμε τι θα πει προσφυγιά και όποιος έχει τον όρο “πρόσφυγας” θα πρέπει να πάρει τα δικαιώματα που του αναλογούν».

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email