Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από τις δυνάμεις που βρίσκονται στο πεδίο αλλά και από τα ελικόπτερα, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, δεν υπάρχει φλόγα και δεν «καπνίζει» σχεδόν πουθενά.
Παρόλα αυτά, οι άνδρες της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται τα χωματουργικά έργα αλλά και η διαβροχή από έδαφος και αέρα.
Για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως είπε, η πυρκαγιά στο Σουφλί του Έβρου είναι οριοθετημένη. «Μας προβληματίζουν οι βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι που αναμένεται να κάνουν πιο δύσκολη την κατάσταση στο Δάσος της Δαδιάς, αλλά έχει αποτραπεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά μέσα στον σκληρό πυρήνα του Δάσους» τόνισε ο κ. Αρτοποιός. Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι έχουν γίνει μεγάλες διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών για να κρατηθεί η πυρκαγιά στο χώρο που είναι τώρα και να μην περάσει στη ζώνη Α1.
Προληπτική απομάκρυνση δύο νεοσσών του γύπα Ασπροπάρη από τη φωλιά τους
Στην προληπτική απομάκρυνση δύο νεοσσών του σπάνιου είδους γύπα Ασπροπάρη από τη φωλιά τους στο δάσος της Δαδιάς, προχώρησε χθες η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση του WWF Ελλάς, η οποία είναι εταίρος στο πρόγραμμα LIFE16 με σκοπό τη διατήρηση του απειλούμενου αυτού είδους.
Οι νεοσσοί δακτυλιώθηκαν και φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της Μονάδας και η διαδικασία για την επανένταξή τους θα επιταχυνθεί μετά την κήρυξη του τέλους της φωτιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο Ασπροπάρης είναι κρισίμως κινδυνεύον είδος στη Ελλάδα, με μόνο πέντε εναπομείναντα ζευγάρια, το σύνολο των οποίων εντοπίζεται στην περιοχή της Θράκης.
Με πηροφορίες: thetoc.gr, iefimerida.gr