Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Χ.Γιαλαμάς: Ανθρώπινες ζωές γίνονται παιχνίδι στα χέρια των διακινητών

Το δύσκολο έργο τόσο της διάσωσης μεταναστών και προσφύγων, όσο και της διαφύλαξης των εθνικών συνόρων καλούνται καθημερινά να αναλάβουν οι αρμόδιοι συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου. Στο πρόσφατο παρελθόν, η είδηση της διάσωσης 17 μεταναστών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του ποταμού Έβρου, υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά το μεγάλο ζήτημα των παράνομων προωθήσεων από την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συνοριοφυλάκων του νομού Έβρου, Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, διασώθηκαν 17 άτομα μεταξύ των οποίων βρίσκονταν παιδιά και εγκυμονούσες. «Η διάσωση έγινε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στο σημείο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν αντίξοες και η βαλτώδης φύση του ποταμού με πολλές διακλαδώσεις δυσκόλευε το έργο μας», αναφέρει μιλώντας στο makthes.gr ο Χρ. Γιαλαμάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η βράβευση από την πολιτεία τριών αστυνομικών που συμμετείχαν στη διάσωση των μεταναστών στο Δέλτα του Έβρου.

Η ανθρώπινη ζωή

Για το εργασιακό καθήκον της προστασίας των συνόρων στον ακριτικό Έβρο έκανε λόγο ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, τονίζοντας ωστόσο ότι προσωπικά η ανθρώπινη ζωή είναι υπεράνω αυτών. «Είναι δουλειά μου να κρατάω τα σύνορα, αλλά ξέρετε, όταν μπαίνει στη μέση η ανθρώπινη ζωή εκεί αλλάζουν όλα. Προσωπικά έχω βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, κυρίως με μικρά παιδιά. Έχουμε σώσει πολλές ζωές, αλλά έχουμε χάσει και πολλούς ανθρώπους μέσα στον ποταμό. Διασώσαμε ένα κοριτσάκι, 5-6 χρονών και τη μητέρα του, αλλά όχι τον πατέρα. Εκείνη την στιγμή βλέπεις ένα ανθρώπινο δράμα», εξομολογείται ο ίδιος.

Οι διακινητές

«Εγκληματική δράση» των διακινητών καταγγέλλει ο κ. Γιαλαμάς, αναφερόμενος στα παιχνίδια της τουρκικής πλευράς εις βάρος των ανθρώπινων ζωών. Κατηγόρησε μάλιστα, ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει προβεί σε έναν «υβριδικό πόλεμο» τον οποίο και συνεχίζει ακάθεκτα, προωθώντας πλέον μικρότερες ομάδας μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη την οριογραμμή του Έβρου. «Δίνουμε μάχη για να αντιμετωπίσουμε τα παράνομα κυκλώματα των διακινητών. Η τουρκική πλευρά από το 2015 μέχρι και σήμερα έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα. Εμείς με επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και φιλοπατρία θα συνεχίσουμε το έργο μας», προσθέτει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων.

«Είναι ακραία αυτά που βλέπουμε. Στο οδικό δίκτυο οι διακινητές βάζουν ανθρώπους να οδηγούν χωρίς δίπλωμα και στοιβαγμένους δεκάδες μέσα σε οχήματα. Οι άνθρωποι αυτοί από το φόβο τους και μόνο που βλέπουν περιπολικό αστυνομίας αναπτύσσουν τέτοιες ταχύτητες κινδυνεύοντας τόσο οι ίδιοι, όσο και οι υπόλοιποι οδηγοί γύρω τους».

Ο κ. Γιαλαμάς ανέφερε επίσης, πως έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα στη φύλαξη των συνόρων υποστηρίζοντας ότι οι προσλήψεις, το σύστημα επιτήρησης και ο προσυνοριακός έλεγχος, αλλά και ο φράχτης σε όλο το μήκος του έχουν αποδειχθεί σε τεράστια μέσα διευκόλυνσης για τους συνοριοφύλακες.

ΠΗΓΗ: makthes.gr- Δήμητρα Παληγιάννη

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη