Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Χ. Κέλλας: «Οι αρχές ερευνούν πως έφυγε η ευλογιά από τον Έβρο» δηλώνει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Συσκέψεις στην περιφέρεια ΑΜΘ

Επί ποδός βρίσκονται Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια ΑΜΘ, με την ευλογιά να έχει «χτυπήσει» για τα καλά τον κτηνοτροφικό κλάδο και τον Έβρο να είναι στο επίκεντρο της ζωονόσου, καθώς οι περισσότερες εστίες εντοπίζονται στο συγκεκριμένο νομό.

Οι συσκέψεις ήταν διαδοχικές για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, σε Ξάνθη και Καβάλα, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, ενώ μερικά 24ωρα πριν σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών και φορέων της περιφέρειας ΑΜΘ.

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής, σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί 110 κρούσματα, ενώ 24.000 ζώα έχουν θανατωθεί και έχουν ταφεί, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Στις συσκέψεις στις περιφερειακές ενότητες, τονίστηκε, ότι η επιτυχία της προσπάθειας περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου θα κριθεί από την πιστή εφαρμογή ή όχι των μέτρων που ανακοινώθηκαν και αφορούν την δεκαήμερη πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και βοσκή σε όλη τη χώρα.

Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι στην προσπάθεια που κάνουν τα κλιμάκια του υπουργείου, τα οποία πλαισιώνονται από κτηνιάτρους όλων των εποπτευόμενων φορέων, αλλά και των περιφερειών, συνδράμουν η ελληνική αστυνομία και το λιμενικό, στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Επισημάνθηκε ακόμη, ότι εκδίδεται άμεσα προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων από την περιφέρεια ΑΜΘ, για να ενισχυθεί το δυναμικό της αντιμετώπισης της κρίσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε η ανάγκη διατήρησης της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κτηνοτρόφων και των περιφερειακών αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεδομένου και του κρίσιμου σταδίου αναπαραγωγής που διανύει το ζωικό κεφάλαιο αυτή την περίοδο.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε, ότι τα μέτρα δεν θα προκαλέσουν ελλείψεις στην αγορά, όπως αποδείχθηκε και κατά τις προηγούμενες παρεμβάσεις με τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ενώ τόνισε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, επισημαίνοντας, συγχρόνως, ότι τόσο το γάλα, όσο και το κρέας, είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν περί τα τέλη Αυγούστου στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου. Μετά παρουσιάστηκαν σποραδικά κρούσματα, ένα στη Ροδόπη, ένα στην Καβάλα, ένα στις Σέρρες, αλλά την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκτόξευση των κρουσμάτων, με τις περισσότερες εστίες στον Έβρο, συνολικά 81.

Ερωτηθείς για το πώς ξέφυγε ο ιός από τη βόρεια Ελλάδα και έφτασε στην ορεινή Κορινθία, ο κύριος Κέλλας σημείωσε, ότι  γίνεται επιδημιολογική έρευνα και τόνισε πως «σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται και η συνεργασία των κτηνοτρόφων».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη