Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Χ. Μέτιος: Συναντήσεις της Περιφέρειας σε κάθε Δήμο για συζητήσεις έργων που μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση

Πως η Περιφέρεια ΑΜΘ θα κάνει ειδικές συναντήσεις με στελέχη της σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας για να διαπιστώσει ποια έργα μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση και ποια χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να ωριμάσουν περαιτέρω, πληροφόρησε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος σε ημερίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Κομοτηνή. Μάλιστα, είπε ότι θα είναι και ο ίδιος παρών σε αυτές τις συναντήσεις.

Χθες το πρωί 03/11 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή ημερίδα με θέματα «Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α’ βαθμού». Εάν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τονιζόταν ότι θα παραστεί σε σχετική ανακοίνωση για την εκδήλωση, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρούσα ήταν η διευθύντρια του γραφείου του Εύα Γκόγκου και αντιπρόεδρος της ΕΕΤΑΑ.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), σε συνεργασία με την Επιτροπή ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ). Στόχος της ημερίδας είναι η έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των ΟΤΑ, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Οι κύριες παρεμβάσεις στην ημερίδα αφορούσαν το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ευκαιρίες για την τοπική αυτοδιοίκηση, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρει στην αυτοδιοίκηση, τα έργα και τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που ενδιαφέρουν την αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τις λοιπές δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Χρ. Μέτιος: Πέντε οι στόχοι για την Περιφέρεια ΑΜΘ
Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος σε σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ως «το σημαντικότερο αναπτυξιακό και ταυτόχρονα χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στην ΑΜΘ». Είπε μάλιστα ότι είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς ανέρχεται σε σχεδόν 640 εκ ευρώ.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι κύριοι στόχοι είναι πέντε και αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την διαχείριση των πόρων στο τομέα του περιβάλλοντος, την βελτίωση των υποδομών, την κυβερνητική πολιτική και την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο κος Μέτιος εξήγγειλε ότι «[…] θα κάνουμε συναντήσεις με κάθε Δήμο και θα είμαι και εγώ παρών μαζί με τα στελέχη της διαχειριστικής υπηρεσίας μαζί με τους διευθυντές των έργων του προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων και να δούμε ποια είναι αυτά τα έργα και ποια είναι ώριμα και σε ποια χρειάζονται χρήματα για να ωριμάσουν».

Βασίλης Μαυρίδης: Έργα λειτουργικά με σκοπιμότητα

Ο Βασίλης Μαυρίδης πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας αναγνώρισε ως μεγαλύτερη δυσκολία των Δήμων την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τις αργές σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά «είμαστε αισιόδοξοι γιατί όταν έχεις χρηματοδοτικές πηγές μπορείς να ξεπεράσεις τις δυσκολίες να θωρακιστείς και εφόσον έχεις την στόχευση να μπορέσεις να είσαι χρήσιμος για την κοινωνία».

Σχετικά με τα έργα που πρέπει να στοχεύουν οι δημοτικές αρχές σημείωσε ότι αυτά θα πρέπει να έχουν σκοπιμότητα και να είναι λειτουργικά και «όχι απλά να εντυπωσιάζουν το μάτι. Θεωρώ ότι στην Περιφέρεια μας τα επόμενα χρόνια οι πόροι από όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να περάσουν και το 1 δισ. συσωρευτικά».

Σπ. Σπυρίδων: Τρέχουμε αρκετά και σημαντικά έργα

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και κατά τον ίδιο την περίοδο  αυτή «τρέχουμε αρκετά και σημαντικά έργα που έχουν σχέση με την κοινωνική πολιτική, με την ανάπτυξη, με το περιβάλλον, με την οργάνωση και λειτουργία των Δήμων, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την δια βίου μάθηση και με την εκπαίδευση».

Τέλος, ο Φίλιππος Αναστασιάδης, πρόεδρος Επιτροπής Επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, μέλος του ΔΣ ΚΕΔΕ και δήμαρχος Παγγαίου δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά συγκριτικά και με το προηγούμενο ΕΣΠΑ που έχουμε μπροστά μας του άξονες τους οποίους πρέπει να προετοιμαστούμε».

Παρόντες ήταν και οι τέσσερις δήμαρχοι της ΠΕ Ροδόπης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Κομοτηνής, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών Τζιχάν Ιμάμογλου και άλλοι.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email