κ. Τοψίδη βρισκόμαστε πια μια ανάσα πριν την Κυριακή των Εκλογών – Πώς κύλησε ο προεκλογικός αγώνας;
Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τη φιλοξενία, να σας πω ότι για μένα, αλλά και για όλους τους υποψήφιους και υποψήφιες Συμβούλους της Περιφερειακής Σύνθεσης ήταν μια πολύ όμορφη διαδικασία. Η παράταξή μας υπηρετεί το μότο «ο άνθρωπος στο επίκεντρο», επομένως η επαφή με τους πολίτες είναι επιδίωξη μας. Έτσι, βρεθήκαμε σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜΘ, είδαμε τους ανθρώπους, μιλήσαμε μαζί τους, τους ενημερώσαμε για το πρόγραμμά μας, ακούσαμε τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους και θεωρώ ότι βγήκαμε σοφότεροι και κυρίως κερδισμένοι από όλο αυτό.
Η πυρκαγιά του Αυγούστου που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον Έβρο και τη Ροδόπη επηρέασε την προεκλογική σας ατζέντα;
Κατ’ αρχάς να θυμίσω ότι την ίδια περίοδο με την τεράστια φωτιά στον Έβρο, που έφτασε μέχρι τη Ροδόπη, είχαμε σημαντικά μέτωπα και στην ΠΕ Καβάλας. Ωστόσο πρέπει να πω ότι στο πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει με την Περιφερειακή Σύνθεση, περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο «Περιβάλλον», στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του φυσικού μας πλούτου από κάθε κίνδυνο και φυσικά και από φωτιά. Ένα ακόμη κεφάλαιο του προγράμματος μας έχει τον τίτλο «Τεχνολογία» και σε αυτό προτάσσουμε την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων στην Πολιτική Προστασία. Σε κάθε περίπτωση για μένα προσωπικά, αλλά και για όλους τους ανθρώπους της Περιφερειακής Σύνθεσης είναι αδιανόητο να μένει απροστάτευτο – όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα- το Δάσος της Δαδιάς παρ’ όλη τη σημασία του, αλλά τελικά και οι περιουσίες και οι ζωές όλων μας.
Τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας;
Το πρόγραμμά μας διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες: «Κοινωνία, Οικονομία, Τεχνολογία, Περιβάλλον». Πάνω σε αυτούς έχουμε χαράξει πολιτικές που θα εφαρμόσουμε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας και κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Όμως, αξίζει να υπογραμμίσω ότι για να φτιάξουμε αυτό το πρόγραμμα, μελετήσαμε πολύ επισταμένα όλα τα δεδομένα που αφορούν την Περιφέρεια μας. Αξιοποιήσαμε την εμπειρία καταρτισμένων ανθρώπων και έτσι είδαμε την πραγματική εικόνα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης μέσα από την γλώσσα των αριθμών, που όλοι ξέρουμε ότι είναι αδιαμφισβήτητη. Έτσι, γνωρίζουμε πλέον ότι η Περιφέρεια μας βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα ανάμεσα στις 234 Περιφέρειες της Ευρώπης όσον αφορά τους αναπτυξιακούς δείκτες, γνωρίζουμε την ακριβή τουριστική επισκεψιμότητα και όχι «μαγειρεμένα» νούμερα, γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος της φτώχειας απειλεί άμεσα την Περιφέρεια μας, γνωρίζουμε ότι οι νέοι μας μαστίζονται από την ανεργία. Επομένως, ο στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε εκείνα τα μέτρα που είτε θα δώσουν άμεσες απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα, είτε θα θέσουν βάσεις για την επίλυσή τους, όμως πάντα με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Αν έχει παρακολουθήσει κάποιος τις προεκλογικές σας ομιλίες, θα διαπιστώσει ότι επιμένετε στα χρονοδιαγράμματα. Για ποιο λόγο;
Γιατί η συνέπεια είναι βασική προϋπόθεση στην υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδιασμού. Και γιατί, έχουμε την πεποίθηση ότι κάθε έργο, λογίζεται ως «έργο» από την ώρα που παραδίδεται στους πολίτες και εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Άρα λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να τηρείται απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα κάθε έργου όπως αυτό ορίζεται στις προκηρύξεις και τις σχετικές συμβάσεις, ώστε οι πολίτες να είναι βέβαιοι ότι θα το χρησιμοποιήσουν και θα βελτιώνεται συνεχώς η καθημερινότητα τους.
Πώς φαντάζεστε τον Έβρο σε πέντε χρόνια από σήμερα, εφόσον λάβετε την εντολή να διοικήσετε την Περιφέρεια εσείς και η παράταξή σας;
Στην πολιτική, δεν είναι πάντα δόκιμο να λειτουργείς με τη φαντασία, αλλά είναι πάντα υποχρεωτικό να λειτουργείς με όραμα και πρόγραμμα και να παλεύεις για την εφαρμογή του. Το δικό μας όραμα, λοιπόν, περιλαμβάνει έναν Έβρο με σύγχρονες υποδομές σε όλους τους τομείς, με οργανωμένη και αποδοτική τουριστική προβολή, που θα σημαίνει και αυξημένη τουριστική κίνηση, με ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και βέβαια με σύγχρονη πολιτική προστασία για κάθε κίνδυνο.
Όλα αυτά επιτυγχάνονται με τον σωστό προγραμματισμό και την επιμονή στην υλοποίησή του και την κατάλληλη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και τη δημιουργία νέων όπου χρειάζεται.
Όμως, επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω και το εξής: για εμάς η ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ πρέπει να είναι ολιστική και ισόρροπη. Δηλαδή, μας ενδιαφέρει προφανώς η ανάπτυξη κάθε Περιφερειακής Ενότητας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φέρει, αλλά ο παρονομαστής είναι πάντα η συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα την πετύχουμε. Πιστεύω, δηλαδή, ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα, τόσο ο Έβρος όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα έχουν μία νέα εικόνα, την εικόνα που αρμόζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή Περιφέρεια με ανθρώπους που μένουν στον τόπο τους, ευημερούν σε αυτόν και προοδεύουν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.