Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Χ. Χατζηπέμπου: Αισιοδοξία από την επαναλειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων

Αποτελούν ίσως τους μεγαλύτερους αφανείς αδικημένους της πανδημίας. Ειδικά για την περιοχή μας που και πλεονάζουν και ανθούν με έντονο αποτύπωμα στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, η απουσία τους όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Ο λόγος βεβαίως για τους πολιτιστικούς συλλόγους, που μετά το πράσινο φως της κυβέρνησης ξεκινούν την επαναλειτουργία τους. Άλλοι διστακτικότερα άλλοι με ενθουσιασμό, πάντως όλοι με την ευχή να συνεχιστεί απρόσκοπτα εφεξής η λειτουργία τους.

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου αναγνώρισε πως η απαγόρευση λειτουργίας των συλλόγων ήταν μάλλον αδικαιολόγητη επί μακρό χρονικό διάστημα. «Δεν μπορείς να επιτρέπεις στον ιδιώτη συναυλίες 2 χιλιάδων ατόμων και να μην επιτρέπεις τις άλλες εκδηλώσεις που προέρχονται από συλλόγους. Ήταν κάτι από τα πολλά παράδοξα που έχουμε αντιμετωπίσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού και γενικότερα της πανδημίας. Παράδοξα τα οποία ήθελαν τους πολιτιστικούς συλλόγους στο περιθώριο ενώ μέσα στο καλοκαίρι επιτρεπόταν οι ίδιες δραστηριότητες στους Δήμους και στους ιδιώτες» σημείωσε ο κ. Χατζηπέμου χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα θα τηρούνται και όλα θα πάνε καλά»

Ωστόσο, έπειτα από πιέσεις, ακούστηκαν και οι σύλλογοι και μπορούν πλέον και αυτοί, τηρώντας τα πρωτόκολλα που εκδίδονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, να λειτουργήσουν.  Πρωτόκολλα που όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών, περιλαμβάνουν μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και η χρήση μάσκας. «Είναι μέτρα, τα οποία διαμορφώνονται και αλλάζουν ανάλογα με το σε ποια κατάσταση βρίσκεται η περιοχή μας. Σταδιακά θα οδηγηθούμε σε κάποια τοπικά μέτρα εκτός από αυτά που ισχύουν γενικότερα ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα υπάρχει. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε. Όταν θα είναι επιβαρυμένες οι περιοχές σε σχέση με την πανδημία τότε θα έχουμε και διαφοροποίηση των μέτρων» εξήγησε ο κ. Χατζηπέμου για να συμπληρώσει πως «αυτό που είναι αισιόδοξο μήνυμα και το οποίο λαμβάνουμε από το υπουργείο πολιτισμού είναι ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για γενικότερο lockdown. Οπότε ευελπιστούμε τα μέτρα θα τηρούνται και όλα θα πάνε καλά με τους συλλόγους».

Ο Σύλλογος Εβριτών είναι ένας από τους συλλόγους που γνωστοποίησε ήδη την έναρξη των εγγραφών για τα τμήματά του με τον κ. Χατζηπέμου να εκφράζει την ελπίδα πως «οι προφορικές οχλήσεις τις οποίες είχαμε όλο αυτό το διάστημα για το πότε θα ξαναλειτουργήσουμε να γίνουν πράξεις, να έχουμε εγγραφές, ώστε να μπορέσουμε ολοκληρωμένα και σοβαρά να προχωρήσουμε ξανά σε όλες τις δράσεις τις οποίες είχαμε προγραμματίσει, είχαμε αναβάλλει και έχουμε σκοπό να προγραμματίσουμε στο μέλλον».

«Στερήθηκε η περιοχή μας τη λειτουργία των συλλόγων όλο αυτό το διάστημα»

Μιλώντας γενικότερα για τη επαναλειτουργία των συλλόγων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών κατέθεσε την πεποίθησή του πως «είναι κάτι το οποίο θα αναβαθμίσει πολιτιστικά την περιοχή. Νομίζω ότι στερήθηκε η περιοχή μας τη λειτουργία τους όλο αυτό το διάστημα και πιστεύω ότι θα υπάρχει προσέλευση και στις εγγραφές και στους συλλόγους».

«Οι υποχρεώσεις “έτρεχαν” κανονικά»

Η επαναλειτουργία των συλλόγων βέβαια πέρα από την αισιοδοξία που φέρνει στα μέλη του δημιουργεί και ανακούφιση από άποψη οικονομική καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι σύλλογοι χωρίς να έχουν δραστηριότητα καλούνταν να καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.  Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών, «σύλλογοι όπως εμείς στηρίζονται στην οικονομική συνδρομή των μελών. Όλο αυτό το διάστημα το οποίο ήταν κλειστοί και έτρεχαν κάποιες δαπάνες, καταβλήθηκαν από τη μεριά του συλλόγου, χωρίς να υπάρχει το αντίκρισμα της τακτικής μηνιαίας συνδρομής των μελών του. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν κάποιοι σύλλογοι οι οποίοι αιμορραγούσαν όπως εμείς». «Δεν ίσχυε για όλους» έσπευσε να διευκρινίσει «γιατί κάποιοι άλλοι βολεύονται με την λειτουργία τους σε κάποια υπόγεια σχολείων χωρίς να έχουν ένα δικό τους χώρο».

«Φροντίζουμε το δικό μας χώρο. Θα προχωρήσουμε σε κάποιες επισκευές και εργασίας ούτως ώστε να είμαστε πανέτοιμοι κατά την έναρξη μαθημάτων, εκτός από την έναρξη των εγγραφών που έχουμε τώρα. Τα μαθήματα δεν θα αρχίσουν τώρα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο» επεσήμανε κλείνοντας.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη